A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Queixes pels errors de traducció del català en el judici del setge al Parlament

Annabel Marcos i Montserrat Tura van corregir diverses vegades la traductora i Gerard Figueras va acabar declarant en castellà

Declaració de diputats catalans en el judici pel setge al Parlament. / ACN

1
Es llegeix en minuts

La declaració dels diputats que van ser presumptament agredits durant el setge al Parlament va estar marcada aquest dimecres durant el judici que se celebra a l'Audiència Nacional pels errors de traducció del català --idioma que van utilitzar els parlamentaris-- al castellà; errors que van provocar queixes dels declarants, que es van veure obligats a corregir la traductora o, en algun cas, a acabar declarant en castellà.

L'Audiència Nacional havia preparat un servei de traducció del català al castellà, però els continus errors de la persona encarregada d'aquesta tasca, que no acabava d'entendre el que deien els diputats, va endarrerir considerablement el procés. La traductora no era capaç d'encertar els temps verbals o de traduir paraules d'ús freqüent. En algun cas fins i tot, va canviar totalment el sentit d'alguna frase dels parlamentaris.

Després de les queixes expressades per les defenses pel mal servei que estava oferint l'Audiència, el jutge Fernando Grande-Marlaska va decidir mantenir la traductora i que fossin els diputats els que corregissin els errors. És el que va acabar fent la diputada de CiU Annabel Marcos, que va fer correccions en mitja dotzena d'ocasions, igual que Montserrat Tura, que va combinar català i castellà. Gerard Figueras (CiU), després de diversos intents i traduccions infructuoses, va acabar declarant en castellà. Josep Maria Llop i Antoni Fernández Teixidó, tots dos de CiU, van declarar directament en castellà.

"No sempre la traducció és afinada. En alguns moments hem hagut d'actuar nosaltres mateixos de traductors", va confirmar Tura al sortir del Palau de la Justícia, on va prestar declaració per videoconferència. L'exdiputada del PSC va assenyalar que en aquests processos els matisos són importants i que per això van intervenir en la traducció quan "no se sentien prou reflectits en la traducció literal".

Marlaska prohibeix fumar porros als acusats

Notícies relacionades

No va ser l'únic incident del judici. El jutge Marlaska va ordenar als 19 acusats que deixessin de fumar porros després de detectar durant un dels recessos de la vista la presència d'estupefaents als lavabos de la seu judicial.

La sessió d'aquest dijous estarà centrada en la declaració, entre altres, del president de la Generalitat, Artur Mas, que declararà per videoconferència des del Palau.