JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els diputats de CiU declaren que van témer per la seva integritat durant l'assalt al Parlament

"Jo tenia molta por", afirma Ana Isabel Marcos en el seu testimoni

Vuit parlamentaris declaren aquest dimecres pels fets del 15 de juny del 2011

Els parlamentaris han reconegut que van tenir por quan van ser acorralats pels manifestants, el 15 de juny del 2011. / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

En la tercera sessió del judici per l'assalt al Parlament han comparegut aquest dimecres vuit diputats, quatre de CiU, dos d'ICV, un del PSC i un altre de Solidaritat Catalana per la Independència. Els parlamentaris de la federació nacionalista han reconegut que van tenir por quan van ser acorralats pels manifestants que van intentar impedir el seu accés a la Cambra perquè votessin els pressupostos de la Generalitat el 15 de juny del 2011. Els altres també han admès que van tenir sensació de perill, tret de Salvador Milá, que ha assegurat que no va patir "cap incidència física o moral".

Els diputats de CiU Ana Isabel MarcosJosep María LlopGerard Martí Antonio Fernández Teixidó han explicat al tribunal que van témer per la seva integritat quan van ser insultats, copejats i acorralats pels manifestants que intentaven impedir el seu pas fins a la Cambra catalana. La més afectada va ser Marcos, que ha admès que va patir una crisi d'ansietat després que fos retinguda per unes persones mentre una altra li feia fotografies després d'haver-la insultat i i haver-li llançat bosses d'escombraries i un líquid al cap. "Jo tenia molta por", ha declarat. Quan finalment va arribar a la Cambra, va haver de ser atesa, ha relatat, pels serveis mèdics, que li van receptar ansiolítics.

Llop ha confirmat que va intentar arribar al Parlament en dues ocasions. La primera a peu, del braç de Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament. Tots dos, ha relatat, van ser acorralats pels manifestants, un d'ells va estirar l'arnès del seu gos guia i ell va respondre. "Vaig cometre una gran imprudència, vaig deixar anar el braç de Turull i li vaig donar una empenta a la persona que va agredir el gos", ha explicat Llop. Ho va fer, segons el seu testimoni, per protegir el seu gos i evitar així que es traumatitzés.

Amenaces de mort

El diputat també ha explicat que una noia els va amenaçar de matar-los mentre els insultava. Per això, van fer marxa enrere i finalment va pujar al vehicle del president, però no van poder avançar perquè van ser atacats per un altre grup de manifestants, i van acabar en una comissaria. Allà es va prendre la decisió d'accedir al Parlament amb un helicòpter, ha relatat, encara que ell va arribar a la Cambra catalana en cotxe. Així mateix, ha definit la situació que va viure com "un setge per impedir" que exercissin la seva "tasca de representació del país català".

Martí ha narrat que va ser agredit i que durant els incidents va perdre una bossa personal que portava i que va entrar al Parlament en una furgoneta antiavalots dels Mossos d'Esquadra. I Fernández Teixidó va ser un dels 30 parlamentaris que van arribar a la Cambra en helicòpter després que la càpsula presidencial hagués de fer la volta i es traslladés a una comissaria on hi havia altres diputats.

Notícies relacionades

Per la seva part, Montserrat Tura, del PSC, ha negat que ella demani una compensació de 240 euros pels desperfectes que va patir en una gavardina i en una bossa durant l'assalt. Després d'explicar que va ser insultada i que li van llançar escopinades, ha negat que tingués por encara, que ha admès que "la seva llibertat va estar alterada". Milà ha estat l'únic que ha negat que fos agredit, encara que ha explicat que va ser interpel·lat per persones que li van demanar que no votés uns pressupostos antisocials. El seu company de files Joan Boada sí que va haver de ser ajudat per la policia per arribar al Parlament, i ha qüestionat el dispositiu policial. "Era un desastre", ha postil·lat.

Alfons López Tena ha tancat la sessió d'aquest dimecres. En la seva declaració ha explicat que els manifestants no el van empènyer, sinó que van muntar una barrera perquè no pogués passar. I ha assenyalat que durant els altercats li van prendre un paquet de tabac, un encenedor i unes claus de la butxaca de la seva jaqueta.