REVISTA DE PREMSA
Catalunya, entre Crimea i Moody's
Abc i La Razón exulten satisfacció perquè Occident consideri il·legal el referèndum prorús d'Ucraïna i reinterpreten l'agència de qualificació sobre el sobiranisme català

Ara, 07-03-2014.
La caverna --Abc i La Razón-- està de festa. Tant perquè Occident (EUA i Europa) considera il·legal el referèndum secessionista que Crimea ha convocat per abandonar Ucraïna i unir-se a la Rússia de Putin com perquè l'agència de qualificació Moody's estima poc probable la independència de Catalunya en dos o tres anys.
El procés d'annexió de Crimea per Rússia en marxa i la tensió mundial per la crisi ucraniana mana a les portades de les primeres edicions d'El País, Abc, Ara i EL PERIÓDICO i és segon tema a les primeres pàgines dels diaris El Mundo, La Vanguardia, El Punt Avui i La Razón. Però no tots els titulars diuen el mateix.
A Barcelona es posa l'accent en la legalitat o no del referèndum de Crimea: De l'"Occident s'oposa" (EL PERIÓDICO) a "la UE considera il·legal el referèndum prorús" (La Vanguardia) i "Referèndum exprés amb polèmica internacional. El Govern català veu 'no legítima' la convocatòria" (El Punt Avui). El diari Ara evita la polèmica i titula: "La UE evita el xoc amb Rússia".
'Abc' i 'La Razón', per lliure
A Madrid, Abc i La Razón barregen arterament naps amb cols.
El portadista de la primera hi posa imaginació: sobre una foto de soldats ucraïnesos que protegeixen una base de Sebastopol aparentment desarmats titula: "Obama i la UE diuen no a una consulta secessionista a Crimea". I més amunt, com qui no vol la cosa, i sobre aquesta mateixa foto titula: "Moody's pensa que mai hi haurà una Catalunya independent". La primera pàgina d'informació se'ls en va en la reunió del Partit Popular Europeu: "El PP posa en evidència davant la UE les contradiccions de Mas". I el segon editorial se'ls en va en la reunió i el manifest electoral que ha aprovat la dreta europea i el rebuig d'Occident al referèndum: "Un altre cop de la UE a la consulta de Mas".
La Razón opta per reinterpretar Moody's en portada: "Cop a Mas: 'No hi haurà independència a Catalunya'". Encara que en les pàgines interiors es desmenteix a si mateixa: "Moody's considera 'improbable' la independència de Catalunya". Això, més precís, és el que titula El Mundo en portada: "Moody's estima poc probable la independència de Catalunya". El País ni tan sols ho porta a primera pàgina: "Moody's --titula dins-- treu ferro a les tensions per l'independentisme català".
Ni El País ni El Mundo es pronuncien editorialment, encara que sí que ho fa La Razón, amb el titular "El separatisme no afecta el ràting d'Espanya". I Toni Bolaño aplaudeix amb ganes Obama i Moody's per escriure que a Francesc Homs li falten gallardia i nassos per rendir-se i proclamar més enllà de l'Ebre allò d'"Espanya ens roba".
Els altres temes
Hi ha altres assumptes rellevants. El primer, la desconcertant disputa per les balances fiscals que només sembla perseguir el seu descrèdit. A El País tenen avui la rèplica d'Andreu Más-Colell a l'andanada que Ángel de la Fuente, el savi de Cristóbal Montoro que està inventant uns càlculs regionalitzats per a l'Espanya una, li va dedicar setmanes enrere en aquelles pàgines. "La passió per la uniformitat pot ser destructiva per a la mateixa Espanya", diu el conseller.
Després hi ha la crisi del PSOE a Navarra al renunciar a presentar una moció de censura contra la presidenta Yolanda Barcina (UPN) que s'aferra al càrrec malgrat els escàndols i que la majoria del Parlament foral li demana que se'n vagi a casa, així com les querelles internes del PP al País Basc i a Madrid, on Alberto Ruiz-Gallardón es va afanyar ahir a deixar clar que no recolzarà Esperanza Aguirre perquè opti a l'alcaldia de la capital del regne en substitució d'Ana Botella.
I tots els diaris de la capital d'Espanya fan referència a la reunió de la reina Sofia i els seus tres fills a Grècia per retre homenatge a Pau I, pare i avi, en el 50è aniversari de la seva mort. Hi ha qui destaca que el príncep Felip no es va fotografiar amb la infanta Cristina --"Junts però lluny" (El País), "Els Prínceps es mantenen lluny de Cristina" (El {Mundo})-- i hi ha qui ho silencia: "La Reina uneix el Príncep i la infanta Cristina a Grècia" (La Razón). El monàrquic Abc s'absté fins i tot de donar-ho en portada
Els titulars de portada
El País: "Crimea inicia la seva annexió a Rússia. El Parlament de l'autonomia ucraniana convoca una consulta el 16 de març per incorporar-se a la Federació Russa"; "Junts però lluny. El 50è aniversari de la mort de Pau I de Grecia, el pare de la Reina, va fer coincidir ahir els Prínceps amb Cristina"; "La ciència posa setge al VIH en nadons. Una teràpia agressiva al néixer lliura del virus un segon nen als EUA"; "El PSN acata de mala gana el veto de Ferraz a la moció de censura"; "Draghi augura tres anys de baixa inflació a la zona euro"; "Les universitats han perdut 1.400 milions en tres exercicis".
El Mundo: "Javier Gómez Bermúdez: 'Deu anys després, no sabem qui va donar la idea d'atemptar l'11-M'"; "El PSN es rendeix davant el PSOE i renuncia a la moció contra Barcina"; "Brussel·les s'oposa que Crimea faci un referèndum secessionista"; "Moody's estima "poc probable la independència de Catalunya"; "Adéu a Leopoldo María Panero, el poeta de l'abisme".
Abc: "Obama i la UE diuen no a una consulta secessionista a Crimea. Moody's pensa que mai hi haurà una Catalunya independent"; "Arantza Quiroga aconsegueix un acord in extremis per nomenar el seu número dos"; "Commoció per la brutal pallissa d'una nena a una altra, penjada a internet".
La Razón: "Cop de Moody's a Mas: "No hi haurà independència a Catalunya". Obama i la UE adverteixen Crimea que el referèndum d'adhesió a Rússia és il·legal"; "La Reina uneix el Príncep i la Infanta Cristina a Grècia"; "Quiroga col·loca Nerea Llanos com a secretària general del PP basc després d'una trucada de Génova a la unitat"; "EL PSN acata entre tensions l'ordre de Rubalcaba i desisteix de la moció a Barcina"; "Les dades reals de les concertines: els intents de saltar la tanca es redueixen de 16.500 a 32"; "Mor Leopoldo María Panero, l'últim poeta maleït".
Ara: "La UE evita el xoc amb Rússia. Europa aprova sancions polítiques suaus i els Estats Units apugen el to. Crimea accelera el pas: és declara russa i avança el referèndum"; "A punt de perdre el pis després de cinc anys"; "Els crítics del PSC decidiran junts".
El Punt Avui: "Redistribució a les aules. L'evolució demogràfica fa suprimir grups d'infantil i afegir línies a la resta. Ensenyament vol aprofitar els edificis existents i no fer-ne de nous"; "Referèndum exprés a Crimea amb polèmica internacional. El govern català veu 'no legítima' la convocatòria"; "Univers Kubrick. 15 anys de la mort d'un gran geni del cinema".
Notícies relacionadesLa Vanguardia: "El finançament de Catalunya ha empitjorat des del 2009. Moody's no veu la independència en dos anys"; "La tirada turística de Barcelona segueix imparable"; "La UE considera il·legal el referèndum prorús de Crimea"; "Foment reactiva les obres de l'estació de la Sagrera"; "Els delictes greus baixen entre els nois, però no entre les noies".
EL PERIÓDICO: "Occident s'oposa a un referèndum a Crimea. Temor a Catalunya a una caiguda del turisme rus"; "El 'selfie' arriba a Palau. La família reial grega i les infantes Elena i Cristina van posar ahir per a aquesta foto després d'un homenatge al rei Pau de Grecia en el 50è aniversari de la seva mort"; "Internet imposa la tele a mida"; "La banca recolza el pla per salvar empreses"; "El PP guanya poder a Brussel·les i s'inclina per enviar Cañete"; "Barcelona ja rep més turistes francesos que dels EUA".
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior