EL PROCÉS DE PAU

Urrusolo Sistiaga rep el seu primer permís en 16 anys

El dissident d'ETA, condemnat a 449 anys per 16 morts, sortirà tres dies

La sala, presidida per Marlaska, té en compte l'evolució positiva del reclús

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MADRID

Condemnat a 449 anys de presó per 16 assassinats i dos segrestos, Joseba Urrusolo Sistiaga, cap d'un dels comandos itinerants més sanguinaris d'ETA, que va sembrar el terror a Barcelona als anys 90, podrà disfrutar del seu primer permís ordinari després de 16 anys empresonat. Actual líder del col·lectiu de presos dissidents de la banda, l'Audiència Nacional li ha concedit per unanimitat un permís de sortida de tres dies durant els quals tindrà com a única obligació anar a firmar a la comissaria més pròxima.

Malgrat els informes en contra de la junta de tractament de la presó alabesa de Zaballa, del criteri negatiu del jutge de vigilància penitenciària de l'Audiència Nacional i de la fiscalia, la sala, la mateixa que va concedir el seu primer permís al també dissident d'ETA Valentín Lasarte, no ha trobat arguments per negar-li la sortida. El magistrat ponent de la resolució, Nicolás Poveda, destaca l'«evolució positiva» del reclús, i recorda com en les dues úniques sortides extraordinàries que se li han concedit, totes dues per assistir a funerals de familiars, no s'ha produït cap tipus d'incident. Aquest permís el va sol·licitar el juliol del 2012, i el seu advocat espera que la sala es pronunciï també favorablement als cinc següents que ja ha tramitat.

MIGUEL ÁNGEL BLANCO / Tal com es recull en l'escrit de la sala presidida pel magistrat Fernando Grande-Marlaska, Urrusolo va condemnar obertament la violència d'ETA després de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, va abandonar la disciplina que la banda imposa al seu col·lectiu de presos i va deixar l'organització dos anys abans de ser detingut, el 1997. ETA el va expulsar i Urrusolo va liderar el grup de dissidents que van passar a integrar la denominadavia Nanclares. A més, ha reconegut en reiterades ocasions i de manera pública el mal causat per la seva activitat terrorista i va participar en tallers de convivència que es van organitzar a la presó de Zabala i que ara estan interromputs.

Notícies relacionades

En els últims anys, Urrusolo ha firmat nombrosos articles condemnant ETA, i alguns escrits els ha redactat amb la seva parella i també dissident, Carmen Guisasola.

TROBADA AMB EMILIANO REVILLA / A la tardor del 2011, i després del treball d'uns quants mesos d'un equip de mediadors, Urrusolo va celebrar una trobada amb l'empresari Emiliano Revilla, segrestat 249 dies en unzulode quatre metres quadrats, que l'etarra va vigilar, a torns amb quatre terroristes més. L'excap delcomando Madridva demanar reunir-se amb Revilla, i l'empresari va acceptar entrevistar-se a la presó amb el que va ser el seu captor. L'entrevista, tutelada per una mediadora, no va suposar cap benefici penitenciari per al reclús, però sí personal per a tots dos, segons van reconèixer tots dos als cercles respectius.