Monago, sobre el dèficit: "Espanya no està per menjar a la carta, sinó per a un mateix menú"

El Govern extremeny encarrega un informe per demostrar que el repartiment asimètric perjudicaria les comunitats complidores

El president extremeny, José Antonio Monago, del PP, a l’octubre a Madrid.

El president extremeny, José Antonio Monago, del PP, a l’octubre a Madrid. / Zipi (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president extremeny, José Antonio Monago, ha tornat a rebutjar aquest dilluns la possibilitat d'establir objectius de dèficits diferenciats per a cada comunitat autònoma perquè "Espanya no està per menjar a la carta, sinó que aquí hem de menjar tots el mateix menú". Monago ha donat a conèixer un informe elaborat pel seu Executiu, traslladat alGoverndeMariano Rajoy, que, segons ha dit, demostra que undèficit asimètric perjudicaria sobretot les autonomies complidores comExtremadura, que és la que registra un dèficit més baix. 

Monago ha explicat, en roda de premsa, que el missatge que vol enviar a l'Executiu central "és molt simple" i és que "les regles hi són per complir-les". Per això, el seu Govern "no consentirà que un dèficit a la carta perjudiqui la recuperació econòmica" del país. Per això, exigeix al Gabinet de Rajoy que no es concedeixiun límit de dèficit més alt de l'1,2%, que és el que va anunciar el Govern després de l'últim Consell de Ministres, a les regions que no hagin complert. Al seu parer, no només no seria just, sinó que "trencaria amb qualsevol principi d'igualtat i solidaritat".

Asimetria "a l'extremenya"

Notícies relacionades

Segons Monago, el dèficit a la carta generaria "més despesa descontrolada", de manera que hi ha d'haver, com el 2012, ha dit, "menú per a tots, objectius comuns per a tots i balances comunes per a tots". Davant aquesta situació, Monago ha reiterat que la proposta d'Extremadura és "igualtat en el compliment", i si hagués de fer front a un dèficit diferenciat, la comunitat proposaria una "asimetria a l'extremenya", que és "l'única manera en què no perjudicaria les regions complidores".

Una proposta que es basa en "un repartiment de l'objectiu del dèficit sobre el pressupost no financer", de tal manera que "el dèficit que es fixi per a cada comunitat autònoma sigui el que permeti cobrir el mateix percentatge del pressupost no financer" en cadascuna de les autonomies. "Només així es finançarien en la mateixa proporció totes les comunitats d'Espanya", ha assenyalat Monago. Amb una mitjana nacional de l'1,2%, "cada comunitat podria arribar a un dèficit equivalent al 10,6% del seu pressupost no financer", ha apuntat.