Moviments interns en el principal partit de l'oposició

Els afins a Chacón agafen el control de les grans federacions

L'exministra precisa que «tots» estan col·laborant per tirar endavant el PSOE

Rubalcaba insta els socialistes a «reconquistar la confiança» dels votants

Rubalcaba, ahir en la clausura del congrés dels socialistes valencians.

Rubalcaba, ahir en la clausura del congrés dels socialistes valencians. / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
Rosa Paz
Rosa Paz

Periodista. Comitè editorial d'EL PERIÓDICO

ver +

Amb el baló d'oxigen que li van regalar en les eleccions del 25 de març José Antonio Griñán a Andalusia i Javier Fernández a Astúries, el que menys li interessa al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubal-

caba, és que el socialisme espanyol transmeti la imatge que les ferides continuen obertes i que la divisió entre els que van recolzar Carme Chacón i els que van apostar per ell en el congrés federal del partit es manté dos mesos després. Especialment perquè encara falten tres anys per convocar les primàries per elegir el candidat a la presidència del Govern, i a tots, Rubalcaba, Chacón i a altres possibles aspirants, els convé aquest temps per enfortir el partit.

Això és el que proclamen tots en públic. L'exministra de Defensa, en concret, va declarar ahir a EL PERIÓDICO que està «molt contenta» per l'èxit de la seva gent, en les eleccions andaluses i en les federacions on fa més temps que el PSOE va perdre el Govern, que són a més les que més necessiten recuperar-se. Però va precisar que per a ella «el congrés es va acabar el dissabte 4 de febrer» amb l'elecció de Rubalcaba i que, des d'aquell moment, està «donant un cop de mà». «Tots estem donant un cop de mà, amb la voluntat que el partit tiri endavant».

És el mantra, per tant, de chaconistes i rubalcabistes. Que ara toca treballar per reconnectar amb la societat espanyola i, en concret, amb els quatre milions i mig de votants que van perdre el 20 de novembre passat; que s'ha de demostrar en els governs d'Andalusia i Astúries que el PSOE té un projecte alternatiu al del PP per sortir de la crisi; que ­aconseguir-ho exigirà la col·laboració de tot el partit i que no és el moment de reobrir ara les hostilitats. De fet, Chacón va explicar a aquest diari que ara està «reinicialitzant» la seva vida, «després d'11 anys de bogeria», de dedicació total a la política.

La decisió de treballar tots junts per tornar a ser una alternativa sembla compartida. Però la realitat és tossuda i dissabte, quan es va conèixer el triomf de Ximo Puig sobre Jorge Alarte per dirigir el partit al País Valencià, alguns seguidors de Chacón no van poder reprimir l'eufòria i van recordar que ara són majoria en les tres grans federacions del PSOE, més el PSC. El Partit Socialista de Madrid (PSM), on va guanyar Tomás Gómez; el Partit Socialista del País Valencià (PSPV), on va vèncer Puig, i Andalusia, que encara no ha celebrat el congrés regional, però on el resultat de les autonòmiques de fa vuit dies ha reforçat la figura de Griñán. El PSC i les federacions citades representen més del 50% de la militància del PSOE.

DEBAT A TWITTER / Així que dissabte a la tarda es va produir un àcid debat a Twitter entre alguns chaconistes i rubalcabistes. Els primers alegrant-se de la seva majoria en el partit, els segons atribuint els bons resultats electorals i el bon desenvolupament dels congressos «al lideratge de Rubalcaba». La vicesecretària general, Elena Valenciano, va intervenir: «Amb la que està caient al país, hi ha gent que només concep la política en termes de lluita interna. Hi som per tirar això endavant», va ­escriure. I el mateix Rubalcaba va donar ­l'enhorabona a la xarxa social als nous secretaris generals «elegits -deia- per recuperar la confiança», i concloïa amb una crida: «A treballar».

Notícies relacionades

Amb aquest esperit es va presentar ahir el líder del PSOE en la clausura del congrés del PSPV. Va admetre que els conclaves amb uns quants candidats com el celebrat a Alacant «no són fàcils», encara que va afegir que són «molt millors que els que celebra el PP». I va fer una crida als socialistes a «reconquistar la confiança» dels votants. A més a més, Ru-balcaba va voler mostrar proximitat amb Puig, que va patir una lipotímia com a conseqüència del cansament. «Veig que t'has saltat tots els consells mèdics», li va dir, i va afegir entre rialles: «Espero que a partir d'ara em facis més cas a mi», informaCarlos Aguiló.

«UN PAS ENRERE» / No obstant, els partidaris de Chacón insisteixen que el triomf en les grans federacions «a qui posa nerviosos és els de l'equip de Rubalcaba». Sostenen que la seva actitud és constructiva i que l'exministra de Defensa no només no plantejarà un repte al secretari general després de veure com la seva gent es revalida en les federacions, sinó que «ha fet un pas enrere, per evitar males interpretacions». Això sí, una altra cosa serà quan arribin les primàries. «Quan arribem al riu, passarem el pont», avisen.