VOT SECRET

El Senat nomena amb tres anys de retard els nous magistrats del TC

Els membres són Francisco José Hernando, Adela Asúa, Luis Ortega i Francisco Pérez de los Cobos

3
Es llegeix en minuts

El Senat ha aprovat avui amb gairebé tres anys de retard els quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li correspon renovar: l'expresident del Consell General del Poder Judicial, Francisco José Hernando, i els catedràtics Adela Asúa, Luis Ortega i Francisco Pérez de los Cobos.

Els senadors han votat de forma secreta i en urna els candidats a ingressar a l'Alt Tribunal, amb un suport majoritari, 14 vots en blanc i 5 de nuls. Hernando ha estat el que menys sufragis ha obtingut de tots quatre, a l'aconseguir-ne 204; a continuació, Pérez de los Cobos, amb 221 vots; Ortega, amb 223; i Asúa, amb 226 sufragis a favor.

Els nous magistrats, segons fonts parlamentàries, han comptat amb el suport del PSOE, el PP, el grup de senadors nacionalistes (el PNB i el BNG) i els del Grup Mixt. CiU ha votat en blanc, mentre que l'Entesa ho ha fet de manera dividida: el PSC a favor, ERC ha emès un vot nul al rebutjar els noms proposats pel PP i escriure els dos promoguts pel Parlament; i ICV només ha recolzat els noms recolzats pels socialistes.

Llarga batalla

El president del Senat, Javier Rojo, no ha pogut evitar que se li escapés un "per fi" a l'acabar el recompte dels vots i donar així per finalitzada una llarga batalla que ha enfrontat el PP i el PSOE per la seva quota de poder al Constitucional.

A causa de la demora acumulada per la falta d'acord entre les dues forces majoritàries, els nous magistrats designats per la Cambra alta exerciran el seu mandat durant un període de sis anys en comptes dels nou que estableix la Constitució, fet que va obligar en el seu moment a modificar la llei orgànica del Tribunal Constitucional. Aquests quatre magistrats substituiran María Emilia Casas (actual presidenta de l'Alt Tribunal), el vicepresident, Guillermo Jiménez, i els magistrats Vicente Conde i Jorge Rodríguez Zapata.

Durant aquests tres anys de bloqueig el principal escull va ser Enrique López, exportaveu del Consell General del Poder Judicial la candidatura del qual, presentada pel PP, no van acceptar els socialistes i va ser finalment rebutjada pel Senat. Els serveis jurídics de la Cambra alta van al·legar que López no complia el requisit de 15 anys d'exercici en el càrrec.

Els recursos de la Rioja i Madrid

Precisament avui el Constitucional ha rebutjat els recursos dels Parlaments de la Rioja i de Madrid contra la decisió del Senat d'excloure López de la llista de candidats, al considerar que les cambres autonòmiques no estaven legitimades per recórrer-hi. Amb tot, el PP continua defensant la candidatura de López i, de fet, serà un dels dos noms que proposarà al Congrés. Així, la votació d'avui ha posat fi a tres anys de desacords entre el PP i el PSOE per renovar el TC, una situació que ha portat a un bloqueig històric que, fins i tot, va obligar a modificar la llei.

Notícies relacionades

I és que, segons la Constitució, els magistrats del TC s'han de renovar per terços cada tres anys --quatre de nomenats pel Congrés, quatre pel Senat, quatre pel Govern i quatre pel Consell General del Poder Judicial--. El bloqueig de tres anys al Senat ha fet que pràcticament coincideixin en el temps la renovació del Senat i la del Congrés, la tramitació de la qual ha començat aquesta mateixa setmana.

Durant la votació, l'anècdota l'ha protagonitzat el senador d'Esquerra Miquel Bofill, que després de dipositar la seva papereta a l'urna ha mostrat la mateixa octavilla que es va repartir en la manifestació contra la sentència de l'Estatut que es va celebrar a Barcelona el 10 de juliol passat i en què es llegia "Som una nació". El mateix lema que els quatre senadors d'ERC han exhibit avui tot el dia en un pin a la solapa de la jaqueta.