el saqueig d'una institució

Claus de l'escàndol

Els 12 mesos transcorreguts des que els Mossos van entrar al Palau de la Música han anat obrint diversos fronts en l'enrevessat cas del saqueig de la institució. Aquests són els principals elements de la trama.

Gemma Montull, després de comparèixer al Parlament, el 28 de juny.

Gemma Montull, després de comparèixer al Parlament, el 28 de juny. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT

1. Desviament de fons en metàl·lic i per a obres particulars

La fiscalia sosté que entre el 2003 i el 2009 van sortir gairebé 10 milions d¿euros en metàl·lic, sobretot en bitllets de 500 euros, dels comptes de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i de l¿associació Orfeó Català. En la seva confessió, Fèlix Millet assegura que durant molts anys va ser habitual pagar en efectiu obres a l¿entitat, a intermediaris musicals i altres retribucions. L¿expresident de la institució també va admetre que va treure fons del Palau per a treballs de remodelació i altres despeses habituals del seu domicili de l¿Ametlla, i que va disfrutar de luxosos viatges amb la seva família i la seva mà dreta, Jordi Montull.

2. Documents sobre obra pública de CiU i un 4% de comissió

Fèlix Millet guardava al seu despatx uns documents que no deixa de ser estrany que estiguin en un auditori. En alguns es vinculen presumptes comissions del 4%, l¿empresa Ferrovial, i la construcció de la L-9 del metro i de la Ciutat de la Justícia, projectes en els quals ha participat la constructora i que van ser adjudicats pels últims governs de CiU. A l¿entitat també s¿ha trobat un escrit en què apareix el repartiment d¿una suposada comissió per l¿adjudicació de les obres d¿un pavelló a Sant Cugat. En una carpeta es guardava, així mateix, documentació de concursos d¿obres de carreteres i regadius.

3. Els convenis amb la fundació de CDC i l¿empresa Ferrovial

El saquejador va mantenir contactes habituals amb Carles Torrent, administrador de la Fundació Trias Fargas (avui CatDem), lligada a Convergència (CDC), i responsable de finances d¿aquest partit fins a la seva mort, el 2005 (el seu nom apareix en papers sobre comissions). El successor, Daniel Osàcar, va continuar els tractes amb Montull. La fundació va rebre, entre el 1999 i el 2008, 630.554 euros de l¿Orfeó. Al conèixer-se els convenis, la Trias Fargas va acordar tornar la suma. El nom «Daniel» figura en un document sobre pagaments de Ferrovial. El Palau transferia diners a la fundació després de percebre¿ls de la constructora.

4. Pagaments sospitosos als proveïdors dels nacionalistes

«Factura de 30 MM [milions de pessetes] que ens deu Ferrovial: 22 milions són per pagar factura. Hispart (enviada factura. a Md.17/11). 8 milions en efectiu». Aquesta és una de les anotacions dels dietaris de Gemma Montull, l¿exdirectora financera del Palau, també imputada. La documentació confiscada pels Mossos revela que l¿entitat va desemborsar importants sumes de diners a les empreses Hispart, New Letter i Letter Graphic per treballs sobre els quals hi ha dubtes que es portessin a terme. Aquestes societats també van girar factures a la fundació de Convergència (la Trias Fargas) i a CiU per tasques electorals.

5. Els 75.000 euros que Àngel Colom va rebre el 2000

L¿actual responsable d¿immigració de CDC, Àngel Colom, va rebre el 2000 de les mans de Millet un xec de 12,5 milions de pessetes (75.000 euros). Aquesta donació anava dirigida a la fundació Espai Catalunya, un projecte de lobby independentista que el polític nacionalista pretenia impulsar després de fracassar amb el Partit per la Independència (PI) però que no es va arribar a constituir mai. Una part d¿aquesta quantitat es va destinar a saldar deutes del PI. S¿ha trobat un conveni entre Espai Catalunya i el Palau en què la donació puja a 150.000 euros, però va ser elaborat anys després i la firma no s¿assembla a la de Colom.

6. La requalificació d¿uns terrenys a l¿Ametlla del Vallès

El presumpte pagament de comissions, algunes de polítiques, per la requalificació d¿uns terrenys de Millet a l¿Ametlla del Vallès serà investigat per un jutjat de Granollers. El Palau va aportar l¿any passat uns documents trobats al despatx de Montull sobre un projecte urbanístic en aquesta localitat. Entre tots aquests papers hi havia una llista sobre «comissions» en què figuren conceptes com ara «biblioteca», «alcalde» (en aquelles dates, l¿independent Albert Palay), «alcalde extra», «Convergència» i «campanyes electorals». Hi ha uns altres papers on figura la paraula «alcalde» i el nom «Codina» (exregidor convergent).

Notícies relacionades

7. Càrrecs municipals imputats per  un hotel de luxe

La investigació judicial per l¿operació urbanística per construir un hotel a les proximitats del Palau se centra en l¿actuació de l¿Ajuntament de Barcelona. De cara al mes de setembre estan
citats a declarar com a imputats en aquest cas el tinent d¿alcalde de Barcelona Ramon García-Bragado; al gerent d¿Urbanisme, Ramon Massaguer; el director jurídic de l¿àrea d¿Urbanisme, Enric Lambies, i l¿arquitecte Carles Díaz, a més a més de Millet i Montull. El fiscal primer va acusar els exdirectius del Palau de tràfic d¿influències i apropiació indeguda, i posteriorment va ampliar la querella a prevaricació i falsedat documental.