La legislació
Els canvis en el tipus de sòl passen tres plens i una comissió
La reclassificació es fa per iniciativa municipal però requereix l'aval de la Generalitat
Els tràmits duren diversos mesos i se sotmeten a informació pública
Canviar l’ús d’un terreny o solar no és un tràmit curt ni senzill. La modificació del tipus de sòl ha de superar, almenys, tres plens municipals i la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat. A més a més, el procediment ha de passar per un període d’exposició pública perquè els afectats hi diguin la seva. En resum, diversos mesos de diligències i centenars d’ulls i mans que suposadament vigilen la legalitat del que s’ha projectat. Tots els municipis, també Barcelona malgrat la seva Carta Municipal, segueixen el mateix esquema.
La reclassificació d’una parcel·la
–és a dir, el pas de sòl no urbà a sòl urbà– o la seva requalificació –canvi d’ús, per exemple de zona verda a vivenda– sorgeix per iniciativa del municipi afectat o d’un privat. El promotor redacta un document de modificació que inclou dictàmens tècnics, com l’estudi tecnicofinancer. Aquest document es porta a la comissió municipal d’urbanisme i, si és procedent, al ple per a la seva aprovació inicial.
PRESENTACIÓ D’AL·LEGACIONS / S’obre llavors el període d’exposició pública i presentació d’al·legacions. Aquestes s’accepten o no de manera raonada i per escrit, i es crea l’anomenat informe d’al·legacions. Després, la modificació del pla general metropolità (PGM) o del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), segons el municipi, està a punt perquè, de nou en el ple, s’aprovi provisionalment.
Una vegada superats aquests tràmits, la reclassificació de la parcel·la en qüestió arriba a la Comissió d’Urbanisme, que depèn de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques. Aquest òrgan, format per entre 15 i 20 persones, es reuneix una vegada al mes. A més del director general d’Urbanisme, Joan Llort, l’integren el delegat territorial de la Generalitat i membres de lesconselleriesde Medi Ambient i Habitatge, Agricultura, Cultura i Governació, entre altres.
VOCALS PROFESSIONALS / A ells s’hi sumen representants de l’Administració General de l’Estat i de les dues entitats municipalistes catalanes (solen ser alcaldes d’aquest territori). En la mateixa comissió també hi ha els que han estat elegits pelconsellerde Política Territorial, Joaquim Nadal. Són els vocals de lliure designació, que provenen, per exemple, d’universitats o col·legis professionals. No obstant, dos o tres dies abans de la reunió mensual se celebra una ponència tècnica en què es tracten els temes de forma detallada. Si hi ha modificacions, la suma d’aquestes i l’original aprovat pel municipi formen un text refós. Després de donar-hi el vistiplau, el pla encara torna al ple municipal i se’n fa l’aprovació definitiva.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada