El conflicte basc

Un acusat d'ETA afirma que la banda seguirà "la lluita armada"

El fiscal demana 29 anys a Igor González, del 'comando Donosti'

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

"Seguirem exercint la lluita armada mentre no es reconegui la sobirania d'Euskal Herria com a nació". Així de rotund es va expressar el membre d'ETA Igor González Sola. Va ser després de reconèixer-se com a militant de la banda terrorista en el judici que ahir va començar a l'Audiència Nacional contra ell i quatre integrants més delcomando Donosti,desarticulat el 2005.

Els seus companys al banc dels acusats Iker Olabarrieta i Carmelo Laucirica també es van declarar membres de la banda. Tots estan processats per delictes de pertinença o col.laboració amb ETA, dipòsit i tinença d'armes i falsificació de documents. S'enfronten a una petició fiscal de 29 anys de presó.

Els altres dos processats, Jon Koldobika Garmendia i Marta Igarriz, que s'enfronten a 26 anys de presó --no se'ls imputa falsificació--, van negar qualsevol relació amb ETA.

RELACIÓ SENTIMENTAL

En el judici, Garmendia, unbertsolariconegut comTxuria,va assegurar que dels processats només coneixia Igarriz perquè va tenir una relació sentimental amb la seva germana. Va afegir que, arran d'un accident, va estar sent tractat en una clínica de Barcelona durant el mes d'abril del 2005 i que, poc després de tornar a Bilbao, va saber que la policia el buscava. Llavors va decidir, "per por", anar al sud de França, on va ser detingut.

L'acusat va dir no conèixer Olabarrieta fins a la seva detenció i va negar haver-lo allotjat al seu pis. Olabarrieta, que també va negar conèixer Garmendia, va confirmar haver recolzat elcomando Biscaiaperò va negar haver actuat amb elDonosti.

Igarriz va ratificar la versió de Garmendia i va dir que si el va implicar quan va ser arrestada va ser perquè va firmar la declaració que la policia li havia preparat. Sobre el material incautat al seu garatge d'Hernani --dos subfusells, 39 cartutxos de Tytadine i detonadors--, va dir que no sabia quins tipus d'efectes guardava i va accedir a tenir-los perquè va veure "molt amoïnada" la persona que l'hi havia demanat.

Notícies relacionades

TROBALLA DE 'ZULOS'

La Guàrdia Civil, que prossegueix les actuacions contra el recentment desarticulat noucomando Donosti, va trobar ahir doszulosbuits a Tolosa i Hernani.