Venda de caravanes

Tanca sobtadament la històrica Caravanes Cargol de Parets del Vallès després de 45 anys

Alguns clients es mostren preocupats però la propietat assegura que tornarà els diners de les entregues pendents

Tanca sobtadament la històrica Caravanes Cargol de Parets del Vallès després de 45 anys

albert segura /acn

4
Es llegeix en minuts
ACN

La històrica empresa Caravanes Cargol, de Parets del Vallès (Vallès Oriental), ha abaixat la persiana de forma sobtada i sense comunicar-ho als seus clients. La firma es dedicava fins divendres a la venda d’autocaravanes i caravanes. Des de dissabte, molts clients han intentat contactar amb el seu propietari, molts sense èxit, i denuncien que ha desaparegut la pàgina web oficial de l’empresa.

La propietat de Cargol, tanmateix, assegura que atendrà els fins ara clients per resoldre els inconvenients i fins i tot tornar els diners de les entregues pendents. Per ara, el servei d’atenció als clients l’ha assumit temporalment JM Caravaning, d’Igualada (Anoia), que comercialitza part de les marques que es venien a l’empresa vallesana.

L’empresa es va fundar el 1977 i és una de les més conegudes al sector del caravàning català, sobretot al Vallès. Des de l’any 2015 assumeix la direcció gerent Joaquim Torres, qui explica que s’han vist empesos a tancar l’empresa per les pèrdues econòmiques que assegura que arrosseguen i les perspectives poc optimistes per als pròxims mesos. Torres apunta que els treballadors estaven al corrent de la situació, si bé admet que no va ser fins divendres quan van conèixer la dràstica decisió de tancar d’un dia per l’altre.

Molts feia anys que treballaven a l’empresa, per la qual cosa estan afectats pel desenllaç, segons fonts consultades. Malgrat la bonança que va experimentar el sector del caravàning i molt concretament el de les autocaravanes després de l’esclat de la covid, Torres assegura que no els surten els números. A més, recentment ha hagut d’invertir en una ampliació de les instal·lacions, ja que els van expropiar uns 140 metres quadrats de terrenys pròxims a la carretera C-17, i que ara està en obres per incrementar el nombre de carrils al seu pas per Parets.

Afectacions als clients

La majoria de clients van tenir coneixement del tancament aquest dilluns, quan van intentar posar-se en contacte amb la botiga per realitzar gestions que tenien pendents. Un dels clients de Cargol és Sergi Gómez, que fa un any i mig va comprar una autocaravana de la marca Challenger: «L’empresa ofereix una garantia d’estanquitat de 7 anys si es fa regularment una revisió, a mi em tocava passar-la d’aquí mes i mig, i aquest dilluns m’he assabentat que l’empresa ha tancat de forma sobtada i sense informar», explica.

En el cas de Gómez, Cargol té en possessió una sèrie de factures que justifiquen la incorporació a l’autocaravana de diferents elements, com un tendal o les plaques solars, i a hores d’ara no sap com recuperar-les: «Truques i no hi ha ningú, i la pàgina web està caiguda, no hi ha manera de contactar amb ella», lamenta.

Tanmateix, el seu cas és menor en comparació amb el d’altres clients. Molts comparteixen un grup a Facebook en el qual han abordat com fer front a la situació, ja que alguns tenen la seva autocaravana a les instal·lacions per fer reparacions o que han avançat sumes de diners a l’espera de rebre els seus vehicles. Malgrat aquest temor, el propietari assegura que el mateix dilluns va atendre alguns clients que es van desplaçar fins a la botiga i els va resoldre dubtes o els va traslladar material que els feia falta per als seus vehicles i que estava pendent d’entrega. La visita física ha sigut la manera més eficaç de trobar-se amb el propietari, ja que per telèfon era, segons els clients, impossible.

Quant als que tenien pendents reparacions, Torres admet que no les pot fer ell, ja que ja no hi ha treballadors en taller. En cas que s’haguessin pagat part o la totalitat de vehicles pendents d’entrega, assegura que s’han tornat o es tornaran tots els diners, per la qual cosa durant aquesta setmana enviaran un correu electrònic a totes les persones que tenien tasques pendents o que són a la llista de clients. De fet, davant la impossibilitat de contactar amb l’empresa, alguns clients estaven plantejant la possibilitat d’emprendre accions legals si no rebien cap resposta. Torres explica que si bé hi va haver un esclat de missatges negatius cap a ell i l’empresa, principalment en el grup de Facebook, els clients amb qui parla acaben resolent els dubtes, si bé en algun cas ha demanat a algun que tornés més tard «perquè presentava una actitud molt nerviosa».

Servei des d’Igualada

Cargol treballava principalment amb tres marques d’autocaravanes, Challenger, Itineo i Ràpido, a més de Caravelair per a caravanes i Bürstner per a recanvis. A Catalunya hi ha una altra empresa que es dedica a la comercialització d’autocaravanes Challenger i Itineo, JM Caravaning, però el problema per als usuaris és la distància respecte a Parets, ja que es troba a Igualada.

«Nosaltres vam tenir coneixement del tancament diumenge, i a partir d’aquest dilluns hem rebut bastantes trucades de clients amb situacions diverses, vinculades a manteniments, garanties i reparacions», explica Quim Díez, administrador a l’empresa igualadina. La firma s’ha trobat amb una allau de consultes, que han derivat els fabricants dels vehicles per mirar de gestionar la situació en la qual es troben els clients de l’empresa vallesana.

Notícies relacionades

«Les garanties depenen dels distribuïdors que han fet la venda, però estem en contacte amb els fabricants per fer-nos càrrec dels clients i realitzar les gestions vinculades amb manteniments o garanties», detalla Díez. L’empresa reconeix que esperen un increment de feina davant el volum de consultes rebudes.

Més notícies de Parets a l’edició local d’EL PERIÓDICO