Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

1
Es llegeix en minuts
Aragonès després de la derrota

MANU MITRU

ERC ha viscut una seriosa derrota en les municipals al passar de ser la guanyadora del 2019 a la tercera posició, després del PSC i Junts. I va perdre 300.000 vots. El president Aragonès ha decidit prendre’n nota i reajustar el seu Govern per intentar esgotar la legislatura fins al seu final natural (febrer del 2025).

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aragonès –i la cúpula d’ERC– han optat per uns canvis que indiquen més voluntat de recuperació que pànic als mals resultats. La primera mesura ha sigut fer número dos de la llista de Madrid Teresa Jordà. Es tracta així de mantenir Rufián, l’home per a l’àrea metropolitana malgrat el seu pobre resultat a Santa Coloma de Gramenet, en tàndem amb Jordà, una rodada republicana més identificada amb les bases independentistes de la Catalunya interior. Jordà substituirà el seu segon, David Mascort, fet que té escassa significació.

El segon canvi intenta reconnectar amb el món educatiu. El conseller Gonzàlez-Cambray es va entossudir, just després de la pandèmia, en unes mesures precipitades que van tenir mala recepció i van provocar gran conflictivitat amb els educadors i els seus sindicats. I les famílies en van pagar els plats trencats. Cambray ha fet perdre vots i per substituir-lo es recorre a una veterana d’ERC, Anna Simó, que va formar part dels governs del tripartit amb el PSC, amb experiència gestora i relacionada amb l’ERC pre Junqueras de Joan Puigcercós i Xavier Vendrell.

Notícies relacionades

El tercer no és menys significatiu. El conseller Juli Fernández només feia set mesos que estava en el càrrec i era reticent al pacte amb el PSC de renegociar la B-40 i l’aeroport. ERC sap que aquest pacte és clau per a la legislatura i recorre a Ester Capella, que va ser una eficient consellera de Justícia durant el judici del procés. I que després ha sigut una discreta delegada de la Generalitat a Madrid (xifres de Rufián a part). 

Aragonès, amb el consell de Junqueras i de Marta Rovira, intenta adaptar el seu Govern a la clatellada de fa 15 dies. Sense dramatismes. Només recorre a un solvent fons d’armari republicà. ¿Serà suficient?