Crisi de Govern

Aragonès nomena Simó, Capella i Mascort com a consellers per «renovar l’energia» del Govern

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els resultats de les eleccions municipals i la convocatòria d’eleccions generals provoca una nova conseqüència política: la primera crisi del Govern de Pere Aragonès des de la ruptura entre ERC i Junts. El president de la Generalitat ha anunciat aquest dilluns el nomenament de tres nous consellers, Anna Simó (Educació), Ester Capella (Territori) i David Mascort (Acció Climàtica), aprofitant la sortida forçada de Teresa Jordà al ser elegida com a número dos a les llistes d’ERC al Congrés per als comicis del 23 de juliol. La voluntat del president és dotar l’Executiu d’«energia renovada» just quan es compleixen els dos primers anys d’aquesta legislatura.

Als canvis es conjuga el moviment de fitxes del dòmino –en el cas d’Acció Climàtica– amb la voluntat d’Aragonès d’emparar els flancs que el partit considera més desprotegits de la seva gestió amb perfils de llarga experiència i absoluta fidelitat al partit.

Així, d’una banda, ERC considera que, des de la retirada de Joan Tardà, el missatge a dues veus que donaven els republicans al Congrés ha quedat orfe i en aquests quatre anys només s’ha sentit la de Gabriel Rufián, més emfàtic en l’àmbit social que en el nacional. Jordà tornarà a donar-li el to més independentista. A més, l’exconsellera és també del rerepaís (ni més ni menys que de Ripoll, exalcaldessa d’aquesta ciutat, ara que està en voga pel triomf de l’extrema dreta). És a dir, el metropolità i el territori.

Continuisme a Acció Climàtica

L’elecció de qui era el seu número 2, David Mascort, pretén demostrar que no hi ha esmena a la gestió de Jordà, ni quant a la sequera ni a l’ampliació de la capacitat de generació d’energia renovable. La causa motriu és la voluntat de situar Teresa Jordà al Congrés com a número 2, després de Gabriel Rufián, precisament, per oferir un altre perfil al del líder republicà a Madrid. Preferentment independentista, del rerepaís.

I aprofitant l’impuls del recanvi a Acció Climàtica, Aragonès relleva dels seus llocs també els titulars de Territori i Educació, Juli Fernàndez i Josep González-Cambray, dos consellers que s’han vist embolicats en polèmiques durant la legislatura. De fet, Fernàndez ha estat tan sols vuit mesos al càrrec i s’ha mostrat en contra del pacte per la B-40 que ERC va subscriure amb el PSC per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Gonzàlez-Cambray, per la seva banda, ha estat en el punt de mira dels sindicats educatius durant el seu mandat i ha hagut d’afrontar diverses convocatòries de vaga.

Notícies relacionades

Les seves substitutes són Anna Simó, expresidenta del Consell Escolar i gran coneixedora de l’àrea i dels seus interlocutors, i Ester Capella, designada per impulsar un dels eixos claus de la gestió republicana, com la vivenda social. Com a consellera de Justícia, Capella ja va impulsar la llei catalana de vivenda, que va mirar de limitar la pujada de preus de lloguer.

Els nous consellers prendran possessió del càrrec aquest dilluns a la tarda.