Apunt

La dona de negre

El recel amb què el Govern espera la visita de la missió del Parlament Europeu és només comparable a l’alegria que desperta en el PP

1
Es llegeix en minuts
La dona de negre

Parlamento Europeo

A Espanya s’ha desenvolupat un recel atàvic cap als ‘homes de negre’ de la Unió Europea. En la crisi del deute que va assolar la zona euro a partir del 2010, amb epicentre a Grècia i ones sísmiques que van arribar a Irlanda, Portugal i Espanya, els ‘homes de negre’ de la Comissió Europea eren els encarregats de visitar sobre el terreny els països rescatats per vigilar que les retallades i les polítiques d’ajust imposades des de Brussel·les es portaven a terme. Ni només eren homes, ni vestien com el cobrador del frac, però l’expressió ‘homes de negre’ servia per concentrar en una imatge el temor i el rebuig que suscitaven.

Notícies relacionades

Aquest dilluns aterra a Madrid una missió de la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu amb l’objectiu de fiscalitzar la gestió que Espanya està fent dels fons europeus. No és un ‘home de negre’ sinó, a tot estirar, una ‘dona de negre’ que és al capdavant d’aquesta missió: l’eurodiputada alemanya del Partit Popular Europeu (PPE), Monika Holhmeier.

En el disseny que va fer la UE del Mecanisme de Recuperació es va negar al Parlament Europeu la fiscalització última dels fons ‘Next Generation EU’ i es va cedir aquesta tasca executiva a la Comissió Europea, que fins ara no ha vist cap tatxa en la gestió espanyola. El Parlament Europeu pot fiscalitzar; fins i tot fer-ho sobre el terreny, tot i que els seus informes no siguin vinculants. Entra dins la normalitat democràtica i és del tot desitjable que un parlament vigili els diners públics. No hi ha res de ‘negre’ en això. Aquesta missió, no obstant, ha entrat en l’imaginari dels ‘homes de negre’ perquè ve precedida d’unes declaracions de Holhmeier que anticipen censura. «No tenim ni idea de què està fent el Govern d’Espanya amb els diners», està dient l’eurodiputada alemanya, sembrant fosques sospites sobre la gestió espanyola i la fiscalització que exerceix la Comissió Europea, amb qui està enfrontada el Parlament. El recel i la preocupació amb què el Govern espera la visita d’aquesta ‘dona de negre’ és només comparable a l’alegria que desperta en les files del PP.