Article d’Astrid Barrio Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Populisme i tecnocràcia

Governar no és només gestionar, és seleccionar prioritats, i això té molt d’ideològic

1
Es llegeix en minuts
Populisme i tecnocràcia

Joan Cortadellas

L’anunci de Sandro Rosell que ell, juntament amb un grup de ciutadans de Barcelona, s’està plantejant disputar l’alcaldia de la Ciutat Comtal és una bona notícia. En aquests temps líquids i complexos cal celebrar que hi hagi qui vulgui dedicar-se als assumptes públics si no fos perquè l’eventual candidat ha dit que ell no faria política sinó gestió municipal, afegint-se així a l’onada de devaluació de la política convencional.

Notícies relacionades

Davant el malestar democràtic, junt amb el populisme es discerneix també l’amenaça tecnocràtica, que en realitat és el seu revers. Una perspectiva que considera que hi ha no tan sols una bona solució tècnica sinó una única solució a cada problema, que creu que la política es redueix a la gestió i que pot ser deslligada de la ideologia i del conflicte partidista. Però res més lluny de la realitat. La política és la gestió dels conflictes derivats de desigualtats presents en les societats, cosa que en democràcia  equival a la gestió dels diferents punts de vista, propis del pluralisme, que és precisament el que expressen els partits. Per això, governar no és només gestionar, és seleccionar prioritats, i això té molt d’ideològic.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Certament el coneixement acumulat permet cada vegada més, si es vol, fer polítiques basades en l’evidència, però voler reduir la política a la mera gestió asèptica i independent i voler fer política sense partits i sense polítics és desdenyar dos dels fonaments de la democràcia representativa: la idea d’intermediació i una concepció de la legitimitat basada en com se seleccionen els governants, totes dues substituïdes per la capacitat tècnica. Per molts defectes i disfuncions que puguin tenir els partits, continuen sent els principals agents d’intermediació, compleixen una funció de legitimació del sistema i a més proporcionen als seus membres uns coneixements i  unes experiències insubstituïbles per torejar en el camp polític, un capital gens menyspreable per al bon govern, més enllà de la tècnica.