Entrevista

Sandro Rosell: «Ens estem plantejant seriosament presentar-nos a l’alcaldia de Barcelona».

L’expresident del Barça sospesa encapçalar una candidatura en les municipals del 2023: «La ciutat ha perdut el lideratge que va tenir»

Sandro Rosell: «Ens estem plantejant seriosament presentar-nos a l’alcaldia de Barcelona».

Joan Cortadellas

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sandro Rosell afirma que no ha pres la decisió, que ho farà abans de Nadal, tot i que parla amb un entusiasme innegable de la possibilitat que es presenti a l’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del maig del 2023. El que té clar és que si fa el pas no ho farà amb un partit existent. I també que no vol fer política, sinó gestionar la ciutat, sense entrar en ideologies.

Després de la seva detenció i empresonament, molta gent va donar per fet que vostè era culpable.

El 99,99%.

¿Va tenir la sensació de ser vist com un malvat, com un dolent de pel·lícula de James Bond?

Sí, perquè hi ha una cosa que no controlo, la comunicació pública. La meva feina tota la vida ha sigut gestionar. I si t’agrada gestionar no estàs per comunicar, estàs per gestionar. Has de decidir: o fer coses o explicar-les. Probablement s’han de mesclar les dues coses, però això ho he après amb els anys. Jo mai he sigut simpàtic amb la premsa.

«Hi ha una cosa que no controlo, la comunicació pública. La meva feina tota la vida ha sigut gestionar. Jo mai he sigut simpàtic amb la premsa».

¿I creu que ho va pagar?

Sí. I ser simpàtic inclou moltes coses.

¿Moltes coses que no vol precisar?

Encara no. Ho faré algun dia

També té periodistes a la seva llista. ¿És molt llarga la seva llista?

No, però sé que com ha funcionat l’oasi català i gràcies a qui. Tinc molta informació.

Ja fa temps que es parla de la seva possible entrada en la política municipal.

A mi m’agrada dir-ne gestió municipal.

«Soc un enamorat de Barcelona, m’encanta la ciutat. I això es mescla amb l’ego del moment, quan et diuen: ‘Tu ho faries molt bé’»

El 2015, Ada Colau va guanyar de manera inesperada, i des d’aleshores molta gent s’ha vist amb forces per aconseguir una sorpresa similar. ¿Està preparant una candidatura per a les municipals de maig del 2023?

Ens estem plantejant seriosament presentar-nos a l’alcaldia de Barcelona.

¿Així en plural? ¿Qui són?

Moltíssima gent, des que van començar a circular els rumors. Prendrem una decisió abans de Nadal. Amb un grup d’amics i companys ens vam dir que havíem de fer alguna cosa. Soc un enamorat de Barcelona, m’encanta la ciutat. I això es barreja amb l’ego del moment, quan et diuen: ‘Tu ho faries molt bé’. Una part d’ego hi ha d’haver, si no aquestes coses no les fas. La mescla et porta a pensar ¿per què no? Però a la nostra manera. El que no m’ha agradat mai són els partits polítics. O, vaja, més que no m’agradin és que funciono diferent.

¿No serà alcaldable d’un partit existent?

No, no, no. Si ho fem, que aquí tinc una barrera enorme que és la meva mare, que no em deixa, que hi està absolutament en contra; si ens presentem, volem fer un grup de gestors. Creiem que per gestionar un ajuntament és millor ser gestor que ser polític. No necessàriament un polític sap gestionar i un gestor, sí. Per portar un ajuntament, millor gestors professionals que polítics professionals. Creiem que la política no s’ha de fer a l’ajuntament, sinó a la Generalitat o al Govern central. Un ajuntament està per cuidar la seva gent.

«La meva mare està absolutament en contra que em presenti»

¿Ajudar-los com?

El nostre lema és ‘Cuidem les persones’. Les que dormen al carrer, les que no tenen recursos. Els joves que no tenen oportunitats laborals. Les persones també són els empresaris, els petits comerciants. Tot el món. Amb prioritat per als que ho passin malament. Estem parlant amb gent i tenim un grup en el qual hi ha experts en salut, en seguretat, en neteja, en solidaritat, en el món LGTBI, en la marca Barcelona, en la joventut. És un grup molt transversal dividit per districtes. Hi haurà gent de tots els districtes i de totes les classes socials. Si un dia ens presentem i si un dia guanyem, tota aquesta gent ha de deixar aparcada la seva ideologia a l’entrada de l’ajuntament.

«Si un dia ens presentem i si un dia guanyem, deixarem aparcada la ideologia a l’entrada de l’ajuntament»

Perquè és gent de diferents opcions ideològiques.

Sí, però no m’importa. No en parlarem, d’això. Ho deixes a la porta i ho discuteixes els diumenges amb els teus amics o la teva família, o te’n vas a la Generalitat a parlar d’això.

De tot el que afirma es desprèn que creu que Barcelona necessita un canvi, que la ciutat està malament.

Crec que Barcelona necessita despertar-se. És evident que hem perdut el lideratge que va tenir la Barcelona dels Jocs Olímpics.

¿Comparteix la tesi defensada per alguna gent que Madrid està millor?

No m’agrada comparar-me. Només parlo de Barcelona. Crec que pot tornar a ser la número un en tot.

«Vaig viure quatre anys a Rio de Janeiro i no em va passar res. Aquí han atracat dues vegades la meva dona».

Turisme: ¿n’hi ha massa?

No, s’ha d’ordenar, aconseguir més qualitat i menys quantitat.

¿Hauria ampliat l’aeroport?

Absolutament, tot i que cuidant l’entorn. En la vida, o creixes o mors.

¿Té sensació d’inseguretat al carrer?

«Vaig viure quatre anys a Rio de Janeiro i no em va passar res. Aquí han atracat dues vegades la meva dona.

¿Creu que l’ajuntament no dona suport al sector empresarial?

El que sento al carrer, en el petit comerç, en la petita empresa, és que estan patint. No tinc dades concretes, ja entrarem en el detall.

Vostè necessita 8.000 firmes per presentar-se.

Estem treballant amb grups de diferents col·lectius.

¿Tem que el comparin amb Manuel Valls, candidat a l’alcaldia el 2019?

És que nosaltres ni entrem en com ho ha fet fins ara l’ajuntament. Volem una cosa totalment diferent, una gestió alternativa als partits polítics tradicionals. Tothom és benvinguts al nostre grup mentre vulgui gestionar la ciutat i no siguin d’extrema dreta ni d’extrema esquerra. Valls anava amb un partit polític i no era transversal com nosaltres. La seva gent eren polítics, nosaltres som gestors.

«Manuel Valls anava amb un partit polític i no era transversal com nosaltres. La seva gent eren polítics, nosaltres som gestors.

¿En l’eix Espanya-Catalunya també els és igual el que pensi aquell que s’hi sumi?

Això queda a la porta de l’ajuntament també.

Notícies relacionades

¿Per tant, proposa vostè gairebé una gestió empresarial de l’ajuntament?

La paraula ‘empresarial’ no va aquí, perquè l’empresari té com a primer objectiu guanyar diners, i aquí és cuidar-se de les persones. Un ajuntament no ha de guanyar diners ni tampoc perdre’ls. Això que estan fent de guardar els diners per a les obres del quart any del mandat perquè et votin és maltractar la intel·ligència del ciutadà.