Article de Marçal Sintes Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Sánchez, el CNI i els mòbils punxats

Si ho sabia Robles –que despatxa setmanalment amb Paz Esteban, directora del CNI–, ¿és imaginable pensar que Pedro Sánchez ho desconeixia?

2
Es llegeix en minuts
Sánchez, el CNI i els mòbils punxats

JOSE LUÍS ROCA

No m’empasso que ningú del Govern espanyol sabés que s’espiava Pere Aragonès. Molt menys que no en tingués coneixement la ministra Margarita Robles, de qui depèn el CNI. Com han assenyalat fonts de la seguretat de l'Estat a aquest diari, "ni els agents ni l'estructura del centre [del CNI] són autònoms. Actuen sota una instrucció i reporten el poder polític". És més: segurament la iniciativa va sorgir del mateix Govern. No ho podem comprovar, ja que les directives on es fixen objectius ia partir de les quals actuen els espies són secretes.

Seguim amb la lògica. Si ho sabia Robles -que despatxa setmanalment amb Paz Esteban, directora del CNI-, ¿és imaginable pensar que Pedro Sánchez ho desconeixia? No, no és imaginable. Igual que tampoc no ho és que Esteban no informés la ministra, la seva cap, que s'estava espiant amb Pegasus Pere Aragonès i una llista d'almenys altres disset -sumen divuit les punxades a mòbils que ha admès el CNI- independentistes catalans. Encara no s'ha pogut confirmar si hi ha els advocats dels independentistes entre els espiats pel CNI, el que afegiria un nou i molt pertorbador element a l'escàndol.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Sánchez predicava el diàleg i el “retrobament” amb Catalunya mentre s'espiava els independentistes, a més dels seus familiars, amics, col·laboradors i advocats, segons les investigacions de The Citizen Lab. Si ho sabia Sánchez, com sembla sensat pensar, aquesta seria la radical i definitiva demostració que confiar en el líder socialista és políticament suïcida. Si no ho sabia, ni tampoc no ho sabia Robles, una cosa, per a mi, inversemblant, l'assumpte seria, en certa manera, més greu encara, i el Govern i les Corts haurien de reflexionar seriosament sobre què és i què juga el CNI.

Notícies relacionades

Una altra qüestió paral·lela és per què el jutge del Suprem encarregat d'autoritzar o rebutjar les actuacions del CNI, Pablo Lucas, va signar els divuit permisos per punxar els telèfons dels independentistes. Què ho justifica? Que el CNI es fiqui en el telèfon d’un ciutadà suposa una violació molt greu dels seus drets fonamentals i, per tant, els motius per autoritzar-la han de ser veritablement poderosos. Hi ha d'haver un perill, una amenaça real. Passat el temps, s'ha fet evident que les autoritzacions de Lucas no han donat cap fruit, zero, cosa que demostra que el senyor jutge va donar llum verda al CNI amb una lleugeresa excessiva.

Tornem als divuit independentistes investigats. Qui va investigar la resta, que es compta per desenes? També va ser el CNI però sense demanar permís al jutge? Si realment no va ser el CNI, qui va ser? Van ser policies i guàrdies civils pel seu compte? No ho sabem. Com tampoc no sabem qui ha espiat Sánchez, Robles i algun altre ministre. Del que, en canvi, sí que ens n'hem assabentat és que ningú no s'ocupava de revisar el mòbil presidencial. Potser això servirá per finalment tallar el cap a Esteban. Despatxar-la per aquest motiu permetria continuar traient importància i intentant blanquejar l'espionatge als independentistes.