Novel·les Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Entre el pare i el fill

L’escriptor Keret té el do de donar a tot el que explica un biaix delirant, en què la realitat més banal es torna surrealista o brutal

2
Es llegeix en minuts
L’escriptor israelià Etgar Keret, en una visita recent a Barcelona.

L’escriptor israelià Etgar Keret, en una visita recent a Barcelona. / JULIO CARBÓ

Fa uns anys, a la fira del llibre de Guadalajara, a Mèxic, vaig coincidir amb l’escriptor israelià Etgar Keret. Jo n’havia llegit un llibre de contes que m’havia agradat molt, 'De sobte truquen' a la porta, i no em vaig voler perdre una de les seves lectures en públic. El que vaig veure em va deixar bocabadat: en una sala plena, amb més de 200 persones, Keret va llegir un dels seus contes —en anglès, en el seu accent peculiar— i de seguida el públic majoritàriament mexicà va començar a riure. Keret llegia amb ritme, assaborint les paraules i les pauses, i gairebé cada paràgraf contenia una imatge, una frase o un diàleg que feia somriure o fins i tot riure de manera contagiosa al públic. Encara que les coses que explicava podien ser molt bèsties, entre rialles es va crear a la sala un clima d’alegria especial. Quan va acabar, la cua de lectors que volien el llibre dedicat era interminable.

Notícies relacionades

L’endemà, a l’hora d’esmorzar, vaig coincidir amb ell i un parell d’escriptors més. Tot i que estava mig adormit pel jet-lag i el tequila intempestiu, quan Keret explicava alguna anècdota —una passeig amb elsseus editors per sentir uns mariachis, per exemple— l’escoltaves esperant la sorpresa. Amb el seu posat tímid, i un mig somriure sorneguer, Keret té el do de donar a tot el que explica un biaix delirant, on la realitat més banal esdevé surrealista, o brutal, però alhora amb detalls de tendresa que ajuden a equilibrarla versemblança. Senzillament, t’ho creus. És, per descomptat, una virtut de la seva mirada sobre el món i les persones, que el converteix en un gran narrador.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Si hi ha un llibre on aquest pacte literari resulta brillant és 'Set anys de plenitud', que acaba de publicar La Segona Perifèria (en castellà a Siruela). Potser perquè recull textos autobiogràfics, Keret aconsegueix una proximitat de sobretaula, d’amic que et captiva i sempre en té alguna per dir. Els 'Set anys de plenitud del títol són els que van del naixement del seu fill a la mort del seu pare. Amb el rerefons del clima bèl·lic latent que es viu tothora a Israel, amb sentit crític (polític i religiós) i alhora fent galadels trets que defineixen la seva identitat jueva, Keret ens descriu la vida familiar a Tel-Aviv, les peripècies d’un escriptor que viatja molt, els records d’uns pares supervivents de l’Holocaust. El llegeixes pendent de l’estranyesa que sempre és a punt de sobrevenir, ja sigui en forma d’un taxista enfadat, d’una esposa que li dona la rèplica assenyada, d’un fill curiós perquè sona la sirena antimíssils, o d’una germana que va abraçar la fe ultraortodoxa i ara té onze fills. Només començar el llibre ja llegimun d’aquests moments en què el dolor conviu amb la felicitat: el dia que ingressen a l’hospital perquè la dona de Keret ha de parir el primer fill, coincideixen a urgències amb els ferits d'un atemptat terrorista.Llegint 'Set anys de plenitud', potser entendreu aquell tòpic que és el privilegi de pocs escriptors: fer-te riure i plorar a la mateixa pàgina.