Twitter i la lectura

‘Sanditon’, les cues de Norma Comics i altres fogonades de primavera lectora

La generació Z i els mil·lennistes són el grup d’edat que més va incrementar el temps de lectura amb les restriccions

3
Es llegeix en minuts
‘Sanditon’, les cues de Norma Comics i altres fogonades de primavera lectora

1. Cues per la lectura

D’aquelles cues per anar a la farmàcia o a comprar al supermercat del primer confinament, fa ja un any, a les cues per vacunar-se, la nostra vida recent transcorre en files més o menys ordenades. Les aglomeracions són excepcions en aquesta estranya normalitat, i contra els prejudicis –els joves se salten les normes, miren els ‘botellons’ a la platja, les ‘raves’ i els vermuts il·legals pel Born– si un es passa pel baix passeig de Sant Joan, als confins més vius del Fort Pienc, es trobarà també cues i cues de joves esperant el seu torn per entrar en botigues de còmics i llibreries.

Twitter és una mina de consells i ‘spread the word’ entorn de l’accés als temples de la literatura juvenil i de còmics: els que abans compartien els trucs per no pagar entrada en locals o aconseguir una bona copa tenen rèplica en els que compten les hores de cua, trucs per escurçar l’espera o directament com passar a caixa de pressa si li dius el que vens a buscar al porter. Les cues d’hores per entrar a Norma Comics no són tan llargues com les de Gigamesh, però allà hi són, a la seva fila, pacientment, esperant el seu torn per comprar cultura i després consumir-la.

Un informe de Conecta, d’abril de fa un any, ja va determinar que la generació Z i els mil·lennistes són els grups d’edat que més van incrementar el temps de lectura amb les restriccions, en un 37 i 38%. També va ser la generació Z la que va veure més clar que aquesta tendència ha arribat per quedar-se. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

2. Mai Més i la lectura en català

Ha sigut també a les xarxes que l’editorial Mai Més, especialitzada en el gènere fantàstic en català, llançava aquests dies una enquesta que porta una altra reflexió en positiu. Preguntaven en el seu compte de Twitter si havien tornat a llegir en català a partir de les seves novetats literàries. ‘Les lluminoses’, de la curiosíssima Lauren Beukes, és una de les seves últimes apostes i, tot i que ja va arribar a les nostres llibreries en castellà fa uns deu anys, la publicació ha superat totes les expectatives. Lectors joves i no tan joves freqüenten el gènere, aquí en la trama d’un assassí en sèrie que viatja en el temps, i han conegut l’obra d’autors imprescindibles com Ursula K. Le Guin gràcies a les cuidades traduccions d’editorials com Raig Verd, a mans de Blanca Busquets. ‘Els desposseïts’ presenta uns mapes, a més, que han portat més d’un lector a interessar-se per l’edició en català per completar la seva lectura.

3. Sanditon i els seus fans

Notícies relacionades

I sense deixar Twitter, els hashtag #Sanditon i #SaveSanditon concentren un munt d’aficionats arreu del món de la sèrie de la BBC que es pot veure a Filmin. Com que una temporada es fa curta, i sense concreció d’una segona, els fans tornen a veure els capítols i els comenten en temps real de vegades fins i tot comentant la novel·la en què està inspirada la sèrie, ‘Sanditon’ de Jane Eyre. L’obra inacabada de la mítica novel·lista, que ha publicat Alba, té un inesperat i àvid focus d’atenció. 

En un món ple de paradoxes, les xarxes socials també poden apoderar-se del més elevat sentit per al qual van ser creades i tornar-nos un retrat vibrant de la cultura del present i, per què no, del futur.