Covid i ideologia

El nacionalisme madrileny, bomba biològica

El virus sí que entén de territoris i per això la capital es va haver de confinar llavors i s'hauria de confinar ara

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55041473 madrid  21 09 2020   la presidenta de la comunidad de madrid200921145556

zentauroepp55041473 madrid 21 09 2020 la presidenta de la comunidad de madrid200921145556 / Emilio Naranjo

El nou nacionalisme madrileny, un d’aquests monstres que ha creat la pandèmia, copia dels seus homòlegs una capacitat innata de victimitzar-se. Res exemplifica millor l’estat d’ànim en què es troba una elit madrilenya que les declaracions de Pablo Casado després d’anunciar-se l’estat d’alarma: «El Govern de Sánchez vol demonitzar Madrid». Com si el cordó sanitari, que arriba tard, lax i malament, fos en realitat un atac personal i una humiliació. La pressió del ‘lobby’ de Madrid va aconseguir forçar una cimera de Díaz Ayuso amb Pedro Sánchez en què, amb 24 banderes de fons, es va concedir a la presidenta un sorprenent tracte bilateral, el mateix que s’ha negat sistemàticament a Catalunya.

Notícies relacionades

És igual que al cap d’unes hores s’evidenciés que allò va ser només teatre, el que és essencial és que el madrilenyisme havia aconseguit mantenir el seu estatus d’estat dins l’Estat, un dogma que Ayuso va resumir en la seva cèlebre frase de «Madrid és Espanya dins Espanya». Perquè el més rellevant no és la resistència fèrria del Govern autònom a confinar-se sinó la flacciditat del Govern central que, parapetat rere un estat d’alarma, no ha volgut o no ha pogut o no l’han deixat aplicar les mesures estrictes que demanava la greu situació sanitària. Perquè qualsevol epidemiòleg sap que sí, que malgrat el que es proclamava, el virus sí que entén de territoris i per això Madrid es va haver de confinar llavors i s’hauria de confinar ara. I déu n’hi do si entén de territoris, com ho saben i pateixen els pobres súbdits de TrumpBolsonaro o Díaz Ayuso, tres variants del mateix populisme neoliberal, que pretenent protegir l’economia l’han enfonsat justament facilitant la propagació del virus.

La bomba biològica de Madrid, com la de Nova York o São Paulo, no ha esclatat per una negligència política, com es diu sovint, sinó per una ideologia política molt concreta. En resum: el nacionalisme madrileny no és una conseqüència de la tragèdia sinó justament una de les seves principals causes.