1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49846289 icult the virtues190913202350

zentauroepp49846289 icult the virtues190913202350

La vida se'ns ha convertit en un combat de sèries i minisèries, i més ara que vindrà la tardor. L’oferta és tan àmplia que t'acabes guiant per tota mena d’impulsos: les recomanacions del boca-orella, el rastre d’un director o dels guionistes, les ganes d’experimentar... A l’esplèndida minisèrie 'The Virtues' (Les virtuts), per exemple, que es pot veure a Filmin, hi vaig anar a parar per tres raons: el director, l’actor principal i el títol, tan enigmàtic. Als crèdits inicials, la T del títol té forma de creu catòlica, cosa que ens permet intuir a quina mena de virtuts es refereix, i a més gran part de la història se situa a Irlanda del Nord.

Notícies relacionades

Escrita i dirigida per Shane Meadows, que ja m’havia enlluernat amb 'This is England', 'The Virtues' se centra en la vida d’un home de Liverpool, de classe treballadora, alcohòlic, separat i pare d’un nen. Quan la seva exdona i el fill es traslladen a Austràlia, ell viu una epifania en forma de borratxera antològica i torna al poble on va créixer fins que es va escapar d’un orfenat. La seva missió és trobar, 30 anys després, una germana de qui el van separar quan va quedar orfe.

Stephen Graham omple la pantalla a 'The Virtues' amb un paper de gos apallissat amb un passat traumàtic 

El realisme de la història fa que a estones retrobem les injustícies que sol dibuixar Ken Loach, però aquí hi ha en les vides dels personatges –i en el drama que els lliga fins al final– una compassió que és única, d’una proximitat feridora. No recordo cap pel·lícula on els personatges diguin «ho sento» i demanin perdó tan sovint. Gran part d’aquesta versemblança es deu a l’actuació de Stephen Graham, que és un actor monumental. L’hem vist fent de cap rapat feixista a 'This is England', i d’Al Capone a la sèrie 'Boardwalk Empire', però aquí omple la pantalla amb un registre diferent. Amb el cos encongit, els ulls tristos i el caràcter retret, és el gos apallissat per les circumstàncies que busca una sortida, una explicació en un passat traumàtic. És com si de mica en mica aconseguís despullar del seu pes religiós les quatre virtuts cardinals: prudència, justícia, temprança, fortalesa. No us la perdeu.