03 juny 2020

Anar al contingut

IDEES

L'espòiler de la fi del món

L'espòiler de la fi del món

Miqui Otero

Els faré un espòiler: el món no acabarà amb un desastre nuclear ni amb una profecia mil·lenarista, ni tampoc amb la massificació de botigues especialitzades en cereals ni amb el pirateig de tota la flota mundial de monopatins elèctrics, sinó amb una ficció massa exitosa.

Ja ho han vist aquests dies amb la por de revelar els cop de volant de guió de ‘Joc de trons’. La gent bloquejava paraules clau en les seves xarxes socials i anava bramant pel carrer que ningú els en fes espòiler: "Sí, l’entrecot poc fet, ¡però no somrigui que llavors ja sé el que passa!", etcètera. Aquests dies, enmig d’una baralla de carrer, el que es cridava no era "vigila, que et faré una cara nova", sinó "o et relaxes o et diré què passa amb la Daenerys".

La ficció definitiva provocarà que la gent deixi de parlar i que, llavors, la procreació sigui inviable

És només el principi: la ficció definitiva que provocarà la fi del món farà que la gent fugi del wifi i visqui en mode avió, que comenci a parlar en clau (mira als teus nou, l’àguila és al niu) fins que qualsevol conversa sigui indesxifrable i deixi de parlar i, llavors, la procreació sigui inviable. Hi ha qui diu que el procés va separar famílies i amics, però esperin que arribi aquesta ficció definitiva. Riguin-se també dels malastrucs conversos de Silicon Valley. Perquè ni tan sols l’‘Aquí hay dragones’ dels mapes medievals donarà tanta por com la paraula 'espòiler'.

No sempre va ser així. Quan en el segle XIX els barcos anglesos arribaven a Ellis Island, els novaiorquesos esperaven els viatgers per assaltar-los tot just desembarcar i preguntar-los què els passava als personatges de les novel·les de Dickens, a les quals estaven enganxats. Als carrers de París, assetjaven els porters alfabetitzats per intentar que els llegissin el següent capítol d’Eugene Sue. El més normal era voler saber, no evitar-ho. Jo mateix trucava a la meva àvia a Galícia, perquè allà 'Bola de drac' anava uns capítols per davant. "La informació és poder", pensava el meu ambiciós jo infantil al pati.

En canvi, des de fa temps, es parla de sèries d’una manera esportiva. Com qui compara quilòmetres correguts o flexions realitzades. Frases cubistes com "ja vaig pel segon de la tercera, però, compte, perquè no vaig veure el cinquè de la segona" han desbancat els nostres ascensors a clàssics com "sembla que refresca" o "és que a Madrid és més sec". És un plaer més atlètic (a veure qui ha vist més) que emocional o intel·lectual. Però un no pot deixar d’alegrar-se que el que pugui posar en perill el planeta sigui la capacitat de l’ésser humà per continuar inventant ficcions. Es llegeixin en les seccions de política de diaris o es vegin en la tele de pagament.

Temes: Joc de trons