INTANGIBLES

Entre el Black Friday i la falta d'aliments

2
Es llegeix en minuts
icoy36423489 gran recapte161127155517

icoy36423489 gran recapte161127155517 / ELISENDA PONS

Aquest cap de setmana s’ha viscut un dels moments de l’any de més contrast en la vida diària dels ciutadans. Mentre es produïa un autèntic bombardeig publicitari  en tota mena de suports mediàtics per captar clients que anessin a les ofertes d’allò més variades dels comerços a les noves rebaixes anticipades del Black Friday, paral·lelament la mateixa població ha sigut objecte de missatges a favor de la solidaritat perquè s’apuntés a ajudar l’únic banc que vol perdre clients: el banc d’aliments.

Per una porta dels grans magatzems de distribució es podia entrar a la recerca de la millor ganga del dia, encara que no fes cap falta comprar-la, i per l’altra es podia sortir i deixar menjar per a aquelles persones a qui els fa falta tot i no es poden comprar res. El contrast ha sigut fins i tot sonor, amb campanyes que coincidien consecutivament a la ràdio fent crides convidant a fer un consum responsable que eviti el malbaratament i la pèrdua inútil de béns bàsics, seguides de manera immediata d’altres anuncis perquè l’oient comprés el que fos amb l’esquer que aquest divendres seria més barat que mai.

No ha sigut l’única contradicció setmanal. Hi ha bancs que són accionistes de referència d’empreses elèctriques que es comprometen a ajudar les persones que tenen problemes per pagar el rebut de la llum, mentre aquestes companyies que controlen en part tallen sense gaires problemes el servei a aquells que deixen de pagar la quota, si hi ha dubtes que estiguin en una situació de vulnerabilitat.

Notícies relacionades

N’hi ha hagut d’altres. El president del Govern, Mariano Rajoy, s’ha reunit amb les patronals i els sindicats majoritaris teòricament per promoure una nova etapa de diàleg social, però ha posat unes línies vermelles tan amples que l’endemà les centrals han reaccionat convocant mobilitzacions i manifestacions a tot Espanya. S’acosta l’hora de la veritat en l’elaboració, negociació i aprovació o no dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2017 i totes les parts volen deixar clares les seves exigències. Passa el mateix a Catalunya, on la CUP continua sense aclarir si recolzarà o no els comptes del Govern de Puigdemont per al 2017 i no es dóna per satisfeta amb els anuncis de més despeses socials anunciades per la Conselleria d’Economia.

Encara que també pot ser que en realitat hi hagi menys contrast del que sembla. Que l’èxit del Black Friday, per exemple, sigui en realitat no només a causa de la febre consumista, sinó també d’un intent de gastar menys per Nadal. Els pròxims dies es veurà. Si és així, molts comerciants ara es poden passar setmanes en blanc.