Contrapunt
El prestigi alemany a la picota
A mesura que van apareixent noves dades de l'engany portat a terme per Volkswagen amb les emissions de NOx de molts dels seus vehicles amb motor dièsel, el prestigi de la marca queda cada vegada més tocat. I no solament per la constatació que era una estafa feta a consciència, que no és un error mecànic, sinó que fins i tot quan les autoritats nord-americanes va començar a detectar l'engany, els responsables del grup automobilístic van intentar tapar-lo en lloc de rectificar. Així ho va reconèixer el màxim responsable de VW als Estats Units davant la comissió que investiga el cas al Congrés nord-americà. Això sí, com en altres escàndols de grans corporacions també amb milions d'afectats, la culpa s'intenta derivar cap a un petit grup d'enginyers que van actuar pel seu compte i sense el coneixement dels màxims directius del grup. Resulta molt difícil de creure. Algú havia de donar l'ordre d'encarregar un software que pogués enganyar els sistemes d'inspecció; algú ha d'haver mantingut el contracte durant anys per pagar la col·locació d'aquest sistema a una desena de milions de cotxes; i algú va haver de donar l'ordre d'intentar tapar l'estafa durant gairebé dos anys pensant que aconseguirien un pacte o una solució que evitaria l'escàndol monumental. I aquest o aquests algú no poden ser un grupet d'enginyers.
El dieselgate està perjudicant també la imatge de marca i de país d'Alemanya. A aquest cas que afecta un dels exemples de la indústria germànica s'hi han de sumar, almenys, dos grans escàndols més que toquen dos pilars de la seva economia: la banca i l'obra pública. Aquest mateix any, el principal banc del país i els dirigents del qual intenten marcar la política monetària europea, el Deutsche Bank, ha sigut multat amb 2.340 milions d'euros per manipular l'euríbor i el líbor, els índexs de referència per a milions de crèdits al món. També en aquesta ocasió l'entitat va intentar frenar primer la investigació i al final derivar la responsabilitat a unes dotzenes de treballadors.
Notícies relacionadesEl mite de l'eficàcia i el control de la despesa en l'obra pública alemanya en contraposició amb els descontrols dels països europeus del sud ha caigut també per terra amb la infraestructura en construcció més emblemàtica en marxa a Alemanya en aquests moments: el nou aeroport de Berlín, pendent d'inauguració des de fa gairebé tres anys, amb un cost que duplicarà els 2.500 milions d'euros inicials i que segueix acumulant problemes.
Vist el que hem vist, millor que durant un temps els dirigents alemanys s'abstinguin de donar segons quina mena de lliçons d'eficàcia i honestedat.