On Catalunya

FESTIVAL GUITAR BCN

Els Amics de les Arts tornen amb ganes de fer ballar

El quartet presenta el nou disc 'Un estrany poder' (el més arriscat i amb ritmes més animats) a la sala BARTS

3
Es llegeix en minuts
NATÀLIA QUERALT

«Fa tres discos ens preníem malament les crítiques, i ara amb les que rebem hem compost una cançó». Ho diu Eduard Costa -veu, 'moog' i carilló- d'Els Amics de les Arts. La banda catalana ha tret el seu quart àlbum, 'Un estrany poder', després d'un any i mig tancada a l'estudi.

En el primer 'single' del seu nou disc, 'El seu gran hit', se'n riu de la indústria musical, dels 'haters' i dels crítics amb estrofes com «heu vingut a robar-nos les dones / però si feu el de sempre / canteu com hienes».

Poc s'imaginava el quartet que aquesta cançó seria una de les més corejades en els seus concerts. «El públic ha convertit aquesta autoparòdia en un clàssic de la talla de Jean Luc», assegura, sorprès, Ferran Piqué -veu i guitarra elèctrica-. Hem madurat com a grup, ens hem tret els prejudicis i ara som més que mai nosaltres mateixos».

La gira d''Un estrany poder' passarà per sales de concerts i festivals de tot el territori català i, per primera vegada, el grup tocarà en un festival de Madrid. «Aquest àlbum va sobre les segones oportunitats que desaprofitem, explica Joan Enric Barceló -veu i guitarra acústica-. Ja sabem que passen desgràcies en aquesta vida, però hem decidit cantar-les en to festiu».

Aquest cap de setmana, en el marc del Guitar Festival BCN, la banda es retroba amb el públic barceloní en tres actuacions a la sala BARTS.

AIRE FRESC DE GLASGOW

Després de més de 10 anys als escenaris i d'haver rebut tres discos d'Or, Els Amics de les Arts buscaven un canvi. «Volíem portar les nostres idees més enllà i, en això, hi ha tingut molt a veure Tony Doogan», el productor escocès que ha treballat amb Snow Patrol, Belle & Sebastian, Russian Red, entre altres, i que està darrere del seu nou disc, assegura Dani Alegret -veu i piano-. «Ell és un home d'acció que ens ha donat més confiança en nosaltres mateixos. Hi ha cançons com El seu gran hit que és pràcticament igual que com la tocàvem a l'estudi. Ell ens deia: '¡Si voleu posar la tornada al principi, feu-ho!'», afegeix en Dani.

Els 12 temes del disc descobreixen un nou univers musical, més arriscat, amb bases electròniques i ritmes ballables, però sense perdre la seva essència: lletres complexes per a temes quotidians. I, sobretot, que fan justícia al nom de la banda. Els quatre integrants, que es van conèixer en un pis d'estudiants al carrer Muntaner amb travessera de Gràcia, no perden oportunitat per plasmar el seu gust per les arts i la seva defensa de la cultura.

MÚLTIPLES REFERÈNCIES ALS SEUS ESTUDIS 

Notícies relacionades

Dani Alegret es va llicenciar en Filosofia i Música i, la lletra d''Affaire Sofia', parla de Plató, Aristòtil i Parmènides. Ferran Piqué va estudiar Art Dramàtic i, la cançó que va fer famós el grup, 'Jean Luc', fa referència al cineasta avantguardista Jean-Luc Godard. Eduard Costa va estudiar Ciències Ambientals, i la banda consciencia sobre el canvi climàtic i el conveni de Kyoto a 'L'Antàrtida és freda' i 'Monsieur Cousteau'. I, Joan Enric Barceló, que va estudiar Filologia Anglesa i Art Dramàtic, cita literalment el cèlebre dramaturg anglès a 'Apunto Shakespeare'.

Els Amics de les Arts

Sala BARTSHorari 4, 5 i 6 de maig 21.00 horesPreu Des de 18 €

En una època on sembla que les Humanitats estan en declivi i el reggaeton conquista cada vegada més pistes de ball, Els Amics de les Arts es reivindiquen com un dels grups més celebrats del panorama musical català. No tot està perdut. Ells tornen als escenaris amb la proximitat que els caracteritza i les piles carregades. I adverteixen el públic: «Que hi hagi butaques no significa que us hàgiu de quedar asseguts», somriu Eduard Costa.