'Gadgets' indispensables

Arma't a la cuina

Converteix-te en l'Inspector Gadget dels fogons. Descobreix estris impensables amb què treure el 'Masterchef' que portes dins

saigo

saigo / Jorge Gil

9
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

La gastronomia està de moda, i això es nota també a casa, perquè la cuina sembla haver passat d’avorrida obligació a experiència d’oci. Floreixen els cursos i tallers de tot tipus, i també apareixen establiments on trobar tots els elements (els bàsics, els més moderns o els més originals) que facin més fàcil les tasques culinàries i permetin donar curs a la creativitat. Electrodomèstics, estris, ‘gadgets’... A Barcelona hi ha molts establiments preparats per nodrir aquesta nova febre. Aquests en són alguns dels millors.

1. Saigo

Ganivets a la zona alta

En aquesta botiga de la zona alta els ganivets van que volen. Saigo és la marca nacional especialitzada i referent en ganivets professionals d’alta precisió que valoren els xefs (entre els seus fans destacats hi ha Jordi Cruz) o els que porten la seva afició a un nivell més alt. És ‘the place to be’ per trobar el tallador idoni de pernils, pa, peixos o carns, o per aconseguir els millors obridors d’ostres, tirabuixons, espinyoladors, peladors, tisores, pinces... A més de la seva marca, també tenen articles per tallar i de parament de firmes japoneses d’alta gamma com Global, Tojiro, Kasumi i Masahiro. Ens flipen el ganivet de tallar pernil Saigo S-H6BG, premiat amb el Reddot Design (434,45 €), i el Set G-2111 de Global, compost pels models cuiner G-2, punta GS-1 i punta GS-11 (costa 267,37 €). 

Ronda del General Mitre, 142. Telèfon: 938 32 76 40. saigo.com


2. Tokyo-ya

Per menjar-se el Japó sencer

És LA botiga per excel·lència per als fanàtics de la cuina japonesa i els fins gurmets. A més de productes d’alimentació, Tokyo-ya disposa dels estris de cuina i equipament per a hostaleria fonamentals per a l’elaboració de les receptes més tradicionals del país del sol naixent. Ganivets per a peix, cistelles de bambú per a la cocció al vapor, vaixelles, molins de llavors, vaixella per al te, escuradents i estoretes per preparar ‘sushi’ en són només alguns exemples. Compte a la seva gran varietat de preciosos bols i teteres de ceràmica importats del Japó: el millor ‘attrezzo’ per a la cerimònia del te.

Balmes, 197. Telèfon: 93 532 19 38. tokyo-ya.es


3. Aguadé Ceràmica

Artesania personalitzada

JORGE GIL

Des dels anys 50, Aguadé ressona com una de les firmes de ceràmica artesanals de més prestigi. Els seus dissenys, creats al taller familiar d’Horta, fusionen la inspiració mediterrània amb línies d’estètica contemporànies, i se centren en peces personalitzades per a ús de taula convertides en objecte de culte per prescriptors de l’interiorisme i del disseny. A més han firmat les vaixelles i jocs de cafè dels restaurants més prestigiosos, com els dels xefs Sergi Arola i la desapareguda Mey Hofmann, entre d’altres. Com que és una empresa petita, pot fer produccions reduïdes i molt a mida: formes, colors, motius... Si vols les seves vaixelles, hauràs de visitar el taller per parlar amb l’equip creatiu, que desenvoluparà peces personalitzades per a tu.

Carles Collet, 15. Telèfon:  93 427 54 69. aguade.com


4. Taula i Cuina Vidal

Amb solera

jorge gil

Molts barcelonins coneixen aquesta casa, una de les més antigues de la ciutat, la història de la qual es remunta al 1952, quan la cuina era merament funcional i no estava de moda. Actualment porta les regnes del negoci Marc Vidal, tercera generació de la família. Als seus establiments de Sant Antoni i Gràcia s’hi troben tots els accessoris bàsics per a la cuina de cada dia, i algun ‘gadget’, com cantimplores i carmanyoles de disseny més modern. El seu valor afegit és l’assessorament sobre instruments de cocció (tenen una amplísima varietat de paelles en tots els materials), ampolles tèrmiques urbanes (en ple auge) i l’univers ‘zero waste’. Que el moviment ‘ecofriendly’ va vent en popa es nota en les moltíssimes bosses de comprar reutilitzables, tapes de silicona per eliminar el paper film de les nostres vides i ampolles tèrmiques Chilly que venen. Aquestes últimes, que aguanten moltes hores tant el fred com la calor, compten amb dissenys irresistibles.

Tamarit, 156 i 162, i Cigne, 19. Telèfons: 93 442 20 18,  93 441 89 76 i 93 217 92 58. taulaicuina.com


5. Gadget & Cuina

Barrejar, tallar, netejar, modelar...

Un altre referent de la ciutat, que compta amb diverses botigues, amb una gran selecció de productes de les millors marques. Aquí hi trobaràs paraments de cuina i tots els instruments que existeixen per preparar, barrejar, tallar, cuinar, netejar, decorar, modelar, servir, decorar, etcètera, etcètera. També tenen una gran secció d’ingredients especials per dedicar-se a l’art de la rebosteria. El millor: la crepera antiadherent per preparar creps o ‘pancakes’ amb 7 petits motllos en forma de divertits ‘smileys’. Ideal per a petits ‘masterchefs’.

Aragó, 249, L’Illa Diagonal i La Maquinista. Telèfons: 93 487 58 63, 93 494 98 34 i 93 360 87 19. gadgetscuina.com


6. Lecuine.com (The Kitchen Company)

Visió global

El que va començar com a botiga de ‘gadgets’ de cuina s’ha convertit en un macroespai dedicat a la cuina en la seva forma més global: petits electrodomèstics, joc de coberts, vaixella i artefactes de cuina en general, tot el que necessita un aficionat als fogons (i el més nou) es concentra a les prestatgeries d’aquesta botiga. El millor: un equip al cas de les tendències que aconsella de meravella sobre les millors paelles antiadherents, els estris necessaris per submergir-se en la rebosteria creativa o com clavar-la cuinant a baixa temperatura. Ara que ja queda menys per a la primavera, hem tingut un enamorament sobtat pels motllos de silicona per preparar polos i gelats de Lékué: a més de molt pràctics, tenen formes divertides: peu, llapis, coet... Per a nostàlgics dels 80.

Provença, 246. Telèfon: 654 340 025. lecuine.com


7. Culinarium

De tot i per a tothom

jorge gil

És així: aquest és el paradís dels cuiners aficionats de qualsevol edat, i sigui quin sigui el seu interès més específic per la gastronomia (rebosteria, cocteleria, vi...). Aquí hi ha de tot i per a tothom: qualsevol estri o ‘gadget’ relacionat amb el món de la cuina, des de la compra dels aliments fins a la seva elaboració, emmagatzemament, presentació, servei i neteja. Hi ha receptaris, paelles, motllos, olles, copes, articles de taula, accessoris per elaborar còctels i una oferta de petits robots de cuina. ¿I què se’n pot dir del seu supervendes, el tallador en espiral? A més d’econòmic, és fàcil d’utilitzar i molt versàtil, perquè permet preparar múltiples plats sans a base de verdures. Per exemple, prepara espaguetis de pastanaga, rave, cogombre i altres varietats d’hortalisses dures. Per si algú dubta que menjar sa és avorrit.

Gran de Gràcia, 69. Telèfon: 93 368 68 81. culinarium.es/es


8. Family Beer

Per fer-te la cervesa a casa

Una preciosa ‘boutique’ d’aires artesanals on fa anys el Peio i la Silvia, moguts pel ‘boom’ de la cervesa artesana i la seva afició per aquesta beguda, es van llançar a comercialitzar no només marques i ingredients especials sinó, sobretot, ‘kits’ i maquinàries per a l’elaboració casolana d’aquest beuratge. Amb els anys, Family Beer s’ha convertit en el referent de la cultura i elaboració ‘home made’ de fermentats com a concepte global. Aquí trobem tot el necessari per elaborar cervesa, formatges, kombutxes sense sortir de la nostra cuina, des de llibres fins a accessoris (copes de tast, conserves...). També imparteixen tallers per aprofundir en coneixements en la matèria. El xucrut ja no tindrà secrets per a tu. Menció especial mereix el ‘pack’ per preparar formatge vegà, amb tot el que necessites per crear receptes al teu gust, afegint la fruita seca, espècies i llets vegetals.

Joan Blanques, 55. Telèfon: 932 19 29 88. family-beer.com


9. Weber Center

Aquí fa olor de barbacoa

Weber és la marca especialista mundial en barbacoes ‘premium’ amb gas, de carbó o elèctriques. Per als fanàtics del foc i de la brasa, aquesta firma nord-americana compta amb una botiga pròpia al centre de Barcelona on descobrir els seus més de 40 models, així com ‘gadgets’ diversos per al seu correcte manteniment i la preparació dels plats. Ens quedem amb el fumador universal per a barbacoes, un accessori indispensable per a tots els sibarites que saben apreciar un toc de sabor extra als seus plats i que es pot utilitzar a les barbacoes de gas o a sobre de les graelles. Una altra dada important: imparteixen classes temàtiques que giren, evidentmnet, entorn de l’art de cuinar a la barbacoa. Des dels secrets de les carns o peixos a la brasa fins a com preparar una pizza a l’aire lliure. La posada a punt per a l’estiu ja ha començat. 

Aragó, 315. Telèfon: 934 61 68 42. barbacoasbarcelona.com


10. Multiplastic shop

El plàstic és fantàstic (reciclat)

Fa més de sis dècades que són especialistes en objectes de disseny destinats a la cuina i a la llar, i fabricats en plàstic (sempre reciclable i biodegradable). Al seu catàleg inclouen cada vegada més productes útils i pràctics per al dia a dia, fabricats amb materials biodegradables, reciclables i sostenibles, com la fibra de bambú, el cotó orgànic i un llarg etcètera. Ideal per als que aposten per la creativitat o volen trobar EL regal singular per a un amic ‘foodie’. Tirabuixó en edicions limitades, carmanyoles d’estil bento, cafeteres italianes tradicionals, accessoris per emmagatzemar i organitzar els aliments en són alguns exemples. Triomfen dues gammes de productes que demostren que la consciència mediambiental va pel bon camí: els acolorits plats, enciameres i bols elaborats amb fibra de bambú d’Ekobo i la col·lecció de bols i safates de Guzzini Tierra, en plàstic 100% reciclat (que indica la quantitat d’ampolles reciclades fetes servir per a la seva fabricació).

València, 300. 93 215 58 76. multiplastic-shop.es


11. Le Creuset

‘Cocottes’ amb garantia de per vida

Qualsevol apassionat de la cuina ha de tenir aquesta botiga (i marca) fitxada. Le Creuset és una casa francesa que des de fa gairebé un segle és mundialment reconeguda per la qualitat dels seus paraments i estris de cuina acolorits i de gran qualitat, que figuren entre els favorits dels grans xefs: fabriquen safates de ceràmica, motllos de rebosteria, teteres d’acer inoxidable, estris per tastar i disfrutar del vi, i, sobretot, les seves icòniques ‘cocottes’ de ferro colat esmaltat, que tenen ¡garantia de per vida! i que resulten imprescindibles per cuinar guisats i cremes a foc lent, i per enfornar pastissos i pa, perquè al ser de ferro fos garanteixen una perfecta retenció i distribució de la calor. No només està a la venda la gamma de colors tradicionals, sinó que cada dos per tres llancen una col·lecció d’edició limitada. 

Rambla de Catalunya, 102. Telèfon: 93 467 56 31. lecreuset.es


12. Casa Gay

Abans dels ‘foodies’, ja estava allà

Notícies relacionades

Quan la febre per la cuina va despertar-se, Casa Gay ja estava allà. Perquè va ser fa més d’un segle i mig quan José Gay Gurri va obrir el negoci el 1860, que, des del 1935, es va instal·lar en la seva ubicació actual. No només és un referent per a professionals de la restauració i per a particulars per la seva història, sinó pel seu enorme catàleg amb les últimes novetats de les marques internacionals de vaixella, cristalleria, joc de coberts, elements per a pastisseria i mobiliari. I no només això. També compta amb un servei de lloguer que permet a qualsevol organitzar un esdeveniment en petit comitè o de gran envergadura. ¿Quan muntes la pròxima festa?

Roger de Llúria, 12-14. Telèfon: 93 318 14 95. casagay.com

Temes:

Gastronomia