GURMETITZATS

Quin Pollastre!: escollir entre cuixa o pit

Una rostisseria ecològica que ven pollastres a l'ast, bestioles de més de tres quilos

Pau Arenós

Quin Pollastre!: escollir entre cuixa o pit

RICARD CUGAT

Javi Gavaldà, cuiner de Quin Pollastre!, pregunta: "¿Cuixa o pit?".

Sempre cuixa, escarmentat amb la sequedat dels pits per culpa d’una infància en què no era possible triar. Fer-se gran és poder escollir, finalment, entre cuixa o pit. El pollastre a l’ast és patrimoni de la infància i dels dies extraordinaris.

Tot i que és menjar-per-emportar-se, prefereixo ocupar una de les dues tauletes –hi ha un sofà, però tinc por de covar-me–, perquè vaig carregat.

Croquetes per encarregar-ne un quilo (1 € la unitat), de pernil i de pollastre, ben embeixamelades, segons la recepta de la Valentina, la mare del Javi.
Amanida russa (2,2 €), amb un toc d’allioli, massa freda per consumir-la al local, fet que n’impedeix una valoració.
Patates fregides (1,5 €), irregulars i amb pell (‘red pontiac’), per posar-hi una capa d’una salsa que denominen Marisa, amb maionesa, mel i soja.
Només dos vins a escollir: demano la garnatxa negra de Casa Mariol, de vol curt. Això és una rostisseria i els extres, de tràmit. 

Després de diversos paràgrafs de molt ‘cocoricó’, ¿què passa amb el pollastre a l’ast (sencer, 16 €; mig, 9,5)?
El pit no ho sé, però la cuixa és bona, sucosa i de desitjable i socarrimada pell. «L’acompanyem amb pomes, que recullen els sucs que van caient. Això ens diferencia», condimenta el Javi.

Quin Pollastre!

Passatge Josep Llovera, 1
T: 93.809.53.73
Preu mitjà: entre 8,5 i 16 €

Groc català de més de tres quilos (alimentat amb cereals), cuinat amb herbes seques, ecològic (com la resta de la matèria primera), que fa voltes a l’ast durant 120 minuts a 190-200º, ruixat amb una barreja d’oli d’oliva, de gira-sol i suc de poma.

En aquest galliner hi ha quatre socis: Raúl Navarro, Pablo Castellet i les seves respectives parelles. El Javi conduïa la camioneta La bomba más brava, va trobar un dels galls i va decidir aparcar-la.

Oberts cada dia, els diumenges despatxen unes 80 aus, que giren amb la rutina dels plats amb memòria.
Cada espasa enfila quatre cossos de bronze: aquesta sí que és una bona morenor i no la de les cabines de rajos UVA.