On Catalunya

plans antiressaca

Discoteques de dia: així és la nova temporada de tardeig a Barcelona

És el que s’estila: sortir de dia i ser a casa a l’hora de sopar. Es multipliquen els plans diürns de festa: els ‘dj’ ara punxen a l’hora del berenar a discos, clubs i fins i tot places de toros

Discoteques de dia: així és la nova temporada de tardeig a Barcelona

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els assistents canten i ballen amb l’ímpetu de Blanca Paloma cada vegada que l’enfoca una càmera en una alfombra vermella. La música, els llums, les begudes, els ‘dj’... Tot apunta que són les quatre del matí en un club nocturn, quan les copes han rodat a la velocitat de Massiel. Però no, el sol brilla i el rellotge marca les quatre de la tarda. És Monumental Club, la festa diürna de La Monumental (Gran Via, 749). 

És fàcil d’entendre la premissa d’aquest esdeveniment: com el típic vermut del migdia... però allargant-lo fins que es pon el sol. De dotze del migdia a deu de la nit, Monumental Club omple un parell de dissabtes al mes l’antiga plaça de toros, una festa per a tots els públics (amb matins per a famílies, i tardes per a adults) amb ‘dj’ house, dance, electrònica i pop, gastronomia, festa i fins i tot activitats infantils. Tot i que només des del febrer fins a la tardor, mesos en què els dies són més llargs i permeten esprémer el sol al màxim. 

Després del seu ball inaugural, el tret de sortida a la temporada 2023 de Monumental Club, celebrat el primer cap de setmana de febrer, aquest dissabte torna amb una edició carnavalera. ¿Recomanació de disfressa? Posar-se unes banyes a l’estil Piqué i Shakira i anar vestit de toro, aprofitant que estan tan de moda les disfresses d’animals.

No és l’única festa que posa els seus ‘dj’ a punxar mentre brilla el sol. De fet, aquests plans diürns no deixen de guanyar adeptes, i cada vegada són més populars. Com explicava la FAD, fundació dedicada als hàbits dels joves, la generació Z i mil·lennista surten més de festa que les seves predecessores... però tornen molt abans a casa. «La meitat, a les 3 ja és a casa», molt més d’hora que, per exemple, la Generació X, que desfilava per clubs fins a trenc d’alba.

Tendència pandèmica

Aquesta tendència amb la pandèmia es va exagerar. I és que, davant la falta d’alternatives, les festes diürnes es van multiplicar com les espores, oferint plans que esquivaven les restriccions. Un any després l’oferta no ha decaigut, i tampoc el públic, que continua acudint-hi religiosament. «No em tornareu a veure de festa de nit, ara sempre de dia, s’han acabat les ressaques», assegurava una mil·lennista a Twitter.

Un altre pla que recentment s’ha unit a l’ecosistema de festes diürnes: el Boig Bongo, en la reinaugurada La Paloma (Tigre, 27). «He vingut, sobretot, per veure la sala, que tots diuen que és una preciositat», explica el David, a les portes del local, amb la il·lusió d’un nen el dia de Reis. Inspirat en els programes de tele dels 90, Boig Bongo té música i ambient de revetlla, bingos, jocs, alcohol, hostesses més descarades que Leticia Sabater i moltíssims premis. I tot, emmarcat entre els decorats de 1920 que La Paloma ha sabut mantenir intactes. Esdeveniment imperdible que torna l’11 de març a l’hora de berenar. 

Apunta també a l’agenda El Tardet. De dijous a dissabte, aquesta oda al tardeig se celebra simultàniament a tres locals veïns de Barcelona, Xivarri (Tuset, 5-11), Enrollao (Tuset, 36) i La Biblio (Moià, 1), cada un dedicat a diferents estils musicals, des de rumba fins a pop. El 2023, aquests ‘afterwork i vermuteries compleixen cinc anys organitzant plans que comencen abans que es pongui el sol. Així que sí, saben el que fan. 

Notícies relacionades

Parlant de clàssics, unes festes que anuncien la tornada de la primavera. Els Brunch –In, que tornen a Barcelona el març per donar tancament a l’hivern a cop de música electrònica. Aquesta temporada, a més, prometen fer-ho en gran, per celebrar la dècada que fa que estan en actiu. I, no pot faltar la Xurros i l’Antixurros, les festes germanes de diumenge de l’Apolo (Nou de la Rambla, 113), que a la planta de dalt té pop i hits, i a la de baix, electrònica

Per acabar, no poden faltar els xous ‘drag’. Barcelona, que s’ha convertit en la meca nacional d’aquest art, té una agenda atapeïdíssima. Des de la Ravalada (pròxima edició, 26 de febrer), una espècie de correbars de Festa Major de tota la vida, però amenitzat per ‘drag queens’, fins a la Dragada Família (pròxima edició, 4 de març), espectacle coral ple de travestis, que el 2023 ha canviat d’ubicació per satisfer l’alta demanda, i ara se celebra a Transforma (Consell de Cent, 394). Música, copes, transformisme, i a casa a l’hora de sopar. Ja no hi ha excusa per no sortir de festa.