Mango entra al mercat de les fibres reciclades

El gegant de la moda inverteix en The Post Fiber, empresa que a final d’aquest any tindrà a Sabadell la seva pròpia planta de gestió de residu tèxtil, reciclatge i producció.

Mango entra al mercat de les fibres reciclades
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El projecte The Post Fiber s’ha convertit definitivament en realitat. Després de dos anys i mig de treball, aquesta atípica companyia amb seu a Mataró fundada a partir de l’aliança de quatre empreses del sector tèxtil acaba d’aconseguir fer arribar la seva primera col·lecció al mercat. Ho fa després d’incorporar Mango al grup: la cadena de moda catalana ha invertit una quantitat no especificada en el projecte i ha fet servir la seva matèria primera per llançar una col·lecció feta amb fibres reciclades postconsum per a la unitat de negoci Mango Teen.

Són 10 articles, entre samarretes i dessuadores, que estan compostos en un 80% per material reciclat obtingut a partir de la cadena que ha muntat The Post Fiber. Les seves instigadores són ModaRe (especialitzada en recollida de residu tèxtil a partir de contenidors de segona mà), Margasa (fabricant de maquinària de reciclatge i per a la indústria tèxtil en general), Textil Santanderina (fabricant de fils, teixits, tints o acabats) i Hallotex (grup de disseny i fabricació que té Inditex com un dels seus clients més importants), que ja treballaven sovint les unes amb les altres i que van decidir, a finals del 2022, estructurar millor la seva col·laboració creant una empresa que estigués abocada a generar material reciclat postconsum.

"És la particularitat fonamental del projecte", explica la seva consellera delegada, Sara Díez, amb referència al fet que hagin decidit muntar una empresa independent dedicada a això. L’altra és que la iniciativa se centri en el postconsum. "Avui dia, la majoria dels recicladors treballen amb les restes que surten de la confecció o de peces que no s’ha posat ningú, però el repte no és aquí, és en les muntanyes de roba utilitzades [que acaben en abocadors]", prossegueix aquesta exdirectiva d’Inditex, Nike o Zalando, que assegura que no hi ha cap altra empresa que, com la que dirigeix actualment, es dediqui a recollir peces, reciclar-les, retirar impropis (botons, cremalleres...) i crear nou teixit amb això.

Planta pròpia a Barcelona

Fins ara ho estava fent a mode de prova, però amb l’entrada de Mango i la finalització de les obres per disposar d’una planta pròpia d’uns 3.000 metres quadrats a Sabadell, dins de les instal·lacions de 28.000 metres quadrats de Formació i Treball, esperen poder començar a replicar per a d’altres el que acaben d’aconseguir amb la col·lecció de Mango Teen.

De fet, la incorporació de la cadena fundada per Isak Andic fa 40 anys respon, en gran manera, al fet que és la pota que faltava en el projecte, la de l’empresa que portés tot el que ha aconseguit al mercat. "A Mango entenem la sostenibilitat com un pilar transversal del nostre model de negoci, un compromís estructural i profund i una palanca de transformació empresarial que portem interioritzant des de fa més de dues dècades", sosté el director de sostenibilitat i sourcing de Mango, Andrés Fernández.

Notícies relacionades

"Aquesta aliança amb The Post Fiber representa un esforç conjunt cap a la transformació de la indústria i un compromís clar amb la circularitat en el sector tèxtil, no només com una palanca per a la reducció de l’impacte ambiental, sinó també com una oportunitat per a la creació de valor", afegeix el directiu, en un comunicat.

La inversió s’ha materialitzat a través de Mango StartUp Studio, l’acceleradora de start-ups de moda de la companyia, i l’acord implica que la directora de Mango Kids i Mango Teen, Berta Moral, s’incorpori al consell d’administració de The Post Fiber.