COMPAREIXENÇA
Junts proposa que el català sigui llengua vehicular de La 2
El partit aposta per «continguts de proximitat que contrarestin la infodèmia»
Calçada i Calvo posen en valor davant el Congrés el centre de producció de TVE a Sant Cugat del Vallès perquè està «preparat i té experiència».

Convertir La 2 a Catalunya en La 2 en català. Aquest és un dels objectius de Junts per a la nova etapa que s’obre a RTVE, ara que se’n renovarà el consell d’administració, després d’aprovar-se in extremis el reial decret de la radiotelevisió pública en un polèmic ple.
Els 11 candidats a consellers de RTVE proposats pel PSOE i els seus socis de govern per ser elegits pel Congrés van començar dimarts a comparèixer en la comissió de Nomenaments d’aquesta cambra per valorar-ne la idoneïtat, un procés que va continuar ahir per després passar a votació.
El català va ser molt present en la compareixença de Miquel Calçada, conegut anteriorment com a Mikimoto, proposat per Junts com a conseller de RTVE. No només perquè és la llengua que va utilitzar en el seu discurs, sinó també perquè va defensar la necessitat de potenciar aquest idioma a la tele pública espanyola.
El presentador de programes de TV3 com Afers exteriors, Persones humanes i Solvència contrastada va parlar de "pluralitat" i de la necessitat de "contribuir" des de RTVE a la "difusió d’una llengua, el català, que és la llengua pròpia de Catalunya" i per ajudar a "servir la població autòctona" i la "integració dels més de dos milions de persones que han arribat des de molts llocs del món en els últims 20 anys".
"La manera més eficient d’augmentar l’audiència dels mitjans tradicionals passa per la producció d’una informació i continguts de proximitat, que contrarestin la infodèmia i que adaptin els continguts a les plataformes digitals", va destacar, a més de posar en valor el centre de producció de TVE a Sant Cugat del Vallès, perquè està "preparat i té experiència".
La diputada de Junts Pilar Calvo va concretar la proposta: "Convertir La 2 a Catalunya en La 2 en català, amb aquest idioma com a llengua vehicular de la programació". Això implicaria "garantir els recursos econòmics necessaris per assegurar l’emissió i producció de programes en català infantils i per a adults", així com "facilitar que vegin la llum els projectes presentats per petites i mitjanes productores amb seu a Catalunya".
També va reclamar "millorar el finançament anticipat de produccions cinematogràfiques rodades en llengua catalana" i "emetre en català esdeveniments dels quals RTVE té drets i que avui dia només es poden veure en retransmissions en castellà".
Desconnexió territorial
Actualment, TVE ofereix unes 36 hores setmanals de mitjana de programació en català a La 2, gràcies a la desconnexió territorial. Entre els programes destacats hi ha el matinal Cafè d’idees, presentat per Gemma Nierga, el magazín de tarda L’altaveu, a càrrec de Danae Boronat, i els reportatges de Grans documentals. Els caps de setmana, la cadena inclou programes en català com Punts de vista, La trampa, Noms propis, La missa, Va de verd, La recepta perduda, En router i El cinema de La 2.
La desconnexió en català de La 1 de TVE és més reduïda, amb espais com L’informatiu i, els matins dels caps de setmana, les reposicions de Va de verd, En router i La recepta perduda. També hi ha alguns espais en català al Canal 24 Horas.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida