S’acosta la Dansa dels Dracs

Demà dilluns torna a Max ‘La Casa del Dragón’, extensió de ‘Joc de trons’ que va arrasar en audiències amb la primera temporada. Parlem amb el ‘showrunner’ i algunes de les estrelles d’aquesta sèrie-esdeveniment.

S’acosta la Dansa dels Dracs
5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Casa del Dragón (Max, segona temporada des de demà, dia 17) va ser per a HBO una aposta més arriscada del que pugui semblar. La sèrie mare Joc de trons, va acabar en mig de la polèmica, amb bona part del públic decebut per una recta final i, sobretot, un últim capítol que va creure incoherents. D’altra banda, les preqüeles no sempre interessen, per molt brillants que siguin: Better call Saul mai va aconseguir les audiències ni els premis de Breaking bad.

I no obstant, La Casa del Dragón va tenir una mitjana de 29 milions d’espectadors per capítol només als Estats Units. "Ens va alleujar aquesta recepció", explica l’actor Matt Smith (el volàtil príncep Daemon Targaryen) en junket de premsa virtual. "De fet, ens va entusiasmar que la gent hi respongués de manera tan positiva en general. Volíem donar als fans una cosa amb què sintonitzessin i que necessitessin veure setmana a setmana. Tant de bo puguem aconseguir el mateix amb aquesta temporada".

L’anterior entrega va acabar l’octubre del 2022. ¿L’absència haurà fet créixer el carinyo? "Tant de bo hi hagués un sistema per poder estrenar temporada cada any, però és impossible", assenyala Ryan Condal, acreditat com a cocreador amb George R. R. Martin, l’autor de la saga de novel·les de fantasia èpica que va donar peu a tot.

"Només en preproduir i filmar la sèrie ja es tarda un any. La postproducció són sis mesos més. Encara sort que algunes coses es poden fer de manera simultània: durant la postproducció, escrivim la següent temporada, com estem fent ara amb la tercera [Max va anunciar la renovació aquest dijous passat]. Espero que, mentrestant, els fans hagin refrescat la memòria veient la primera temporada una altra vegada".

Guerra civil

Per als que encara no ho hagin fet, recordarem que La Casa del Dragón es desenvolupa un parell de segles abans de Joc de trons i explica les arrels i el curs d’una Guerra Civil entre els ancestres de la reina de dracs Daenerys Targaryen (Emilia Clarke).

"En essència, és la història d’una amistat femenina que acaba anant-se’n en orris per culpa del patriarcat", ens explicava el 2022 l’actriu Emma D’Arcy amb referència al seu personatge, el de la princesa Rhaenyra, i el de la brillant Olivia Cooke, Alicent Hightower, millor amiga de Rhaenyra que es converteix en la seva madrastra i rival per un pervers joc de successió.

Si la primera temporada es va caracteritzar per la seva claustrofòbia, aquesta nova transcendeix els passadissos i corredors dels castells per visitar localitzacions diverses i situar-se no només a prop de la noblesa, sinó també del poble.

"La sèrie s’obre en gran", explica Condal. "Aquesta vegada veurem molts més mons, més llocs. Alguns d’ells visitats per personatges que ja coneixem; d’altres, potser, habitats per gent encara per conèixer. La població més humil d’aquest univers tindrà més protagonisme que la primera, que era molt insular, ja que havíem de parlar de la família del rei Viserys Targaryen [Paddy Considine] i mostrar-los a la Fortaleza Roja fins que fossin enviats als seus propis mons".

En la nostra tornada a aquest univers veurem a Aegon II (Tom Glynn-Carney), primer fill home de Viserys, aferrat al seu Tron de Ferro, però amb núvols de conflicte en l’horitzó. Només fa uns dies de l’assassinat de Lucerys, un dels fills de Rhaenyra, en mans del seu propi oncle Aemond (Ewan Mitchell), després d’una persecució en –per descomptat– drac.

Creix la tensió que hi ha entre els Negres, el bàndol que va recolzar Rhaenyra com a hereva de Viserys, i els Verds, lleials a Aegon II. Però encara falta temps per a l’esclat de la Dansa dels Dracs: "Aquestes dues faccions no tenen exèrcits", recorda Condal.

Sense brusquedat

"Tenen dracs al seu nom, però no tenen grans exèrcits preparats per lluitar. Molts dels seus aliats són lluny. Mentre aquestes forces es reuneixen i descendeixen fins a Desembarco del Rey per desafiar o defensar el Tron, el que veurem serà moviments de peces al tauler. Ningú vol actuar amb brusquedat. Com en els escacs, no han de llançar-se contra el Rei gaire ràpid i perdre la seva Reina".

D’altra banda, Condal promet que tot aquest politiqueig no serà impediment per al desplegament de la fantasia: "Per a mi l’ideal és l’equilibri entre els dos aspectes. Soc fanàtic de la fantasia i la ficció més rara des de petit. Però molta gent ve a la nostra sèrie també per la intriga, pel treball de personatges, per tot allò que passa a les taules del consell i els tranquils passadissos de la Fortaleza Roja i Pozo Dragón. Hi haurà espectacle, però perquè l’espectacle sigui rellevant, han d’importar-te la situació en què es desenvolupa i els personatges que intervenen".

La violència i el duel

En altres paraules, es poden esperar els esclats d’acció violenta, tot i que sigui fora de pla. I no dubtin que Daemon protagonitzarà algun d’ells. "És un món violent", afirma Smith. "I així és com el meu personatge sobreviu, a través de la violència. És el que coneix i la seva forma d’expressió més natural. Actua purament per instint, fent el que sap, fent-ho molt bé".

¿Significa això que el podríem veure una mica perdut en la intriga palatina? "En molts casos, Daemon és home de poques paraules; prefereix actuar a exercitar l’oratòria". Empassem saliva.

Una mica més reflexiu és el matrimoni, sòlid com una roca, format pel mariner Lord Corlys Velaryon (Steve Toussaint) i Rhaenys Targaryen (Eve Best), als que trobem de dol per la pèrdua dels seus fills i el seu net Lucerys.

Notícies relacionades

"Crec que el dol és un catalitzador de gran part de l’acció i les motivacions de la segona temporada", assenyala Toussaint. "De fet, per a la preparació em vaig comprar un llibre sobre el dol de C.S. Lewis [Un dol observat]. Una de les coses que explica és que, després de perdre algú, pots estar tenint un bon dia i, de sobte, apareix davant teu un objecte... I el dol t’inunda una altra vegada. Aquesta reflexió em va resultar instructiva".

Parlàvem d’aquesta power couple, però fins i tot en aquesta relació hi ha algunes fissures. "Sorgeix un tema que obre una ferida en ella i és necessari que la parella en parli. En una situació d’allò més clàssica, ella vol tenir la conversa difícil i ell prefereix evitar-la". Fantasia èpica en un món reconeixible.