Carisma escènic

Els nòvios d’internet

«M’alleuja haver anat a poc a poc i haver pogut anar creixent com a actor», explica Scott

«Cal recordar d’on venim els homosexuals. La lluita no s’ha acabat»

Andrew Scott i Paul Mescal són dos actors de moda a qui tothom sembla adorar. Des d’ahir es pot disfrutar de tots dos a les sales de cine com a protagonistes del sensible drama ‘queer’ ‘Desconocidos’. El film va valer nominacions tant al Bafta per a Mescal com al Globus d’Or per a Scott.

Els nòvios d’internet

NANDO SALVÀ

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Fa mesos que tant Andrew Scott com Paul Mescal ostenten el títol oficial de Nòvio d’internet i això, segons les regles del fenomen viral a què l’esmentada etiqueta dona nom, significa que són actors estimats per la comunitat d’internautes al complet i que tothom –ells i elles– se’ls emportarien tots dos a casa. «¿Què puc dir? Resulta molt afalagador», opina Mescal sobre la seva presència en un grup del qual també formen part companys de professió com Timothée Chalamet i Pedro Pascal. «Suposo que, en última instància, això significa que la gent admira el meu treball i se sent commoguda, i provocar aquest tipus de reacció és un privilegi extraordinari». Tant ell com Scott, això sí, ja s’han vist convertits en aquest tipus de mem anteriorment.

En el cas de Mescal el motiu va ser la telesèrie Normal People (2020), que el va convertir en ídol a les xarxes socials a més de catapultar-lo ràpidament a l’èxit: gràcies a la sèrie va protagonitzar l’exquisit drama Aftersun (2022), que li va proporcionar una nominació a l’Oscar, i fa uns mesos va finalitzar el rodatge de Gladiator 2 a les ordres de Ridley Scott.

En canvi, el seu compatriota –els dos actors són irlandesos– va passar dècades construint la seva carrera sense generar gaire soroll fins que el 2019 va fer bullir Instagram gràcies al seu personatge en la segona temporada de Fleabag, conegut universalment com el hot priest el capellà sexi. «M’alleuja haver anat a poc a poc i haver pogut anar creixent com a actor sense estar sotmès a un gran escrutini públic», explica Scott, de 47 anys. «Crec que l’èxit i la celebritat primerencs m’haurien traumatitzat». Mescal, que acaba de fer-ne 28, afegeix al respecte: «Si a causa de la fama he d’adaptar la meva manera de viure a la necessitat de donar una bona imatge al públic i a la premsa, tindré menys marge per cometre errors i créixer com a persona, i a més la vida serà molt avorrida. Així que tinc decidit que aniré al meu aire, a veure què passa».

El llargmetratge que tots dos protagonitzen, Desconocidos, és també el nou treball del director britànic Andrew Haigh, que ja havia demostrat la seva sensibilitat excepcional a l’hora d’explorar sentiments complexos en títols com Weekend (2011) i 45 años (2015). És el retrat d’Adam (Scott), un guionista que viu en absoluta soledat en un bloc de pisos londinenc pràcticament buit fins que coneix un veí, Harry (Mescal), i comença amb ell una relació amorosa. «Sí, és una pel·lícula queer, però això no significa que el seu públic natural és l’homosexual; ni tan sols crec que, al contemplar el seu idil·li, el públic pensi en l’orientació sexual dels personatges», matisa Scott. «En realitat, si la pel·lícula connecta amb l’espectador és per com explora assumptes universals com el dol, l’amor parental, la soledat i el bullying».

Història de fantasmes

Per parlar d’aquestes coses Desconocidos explica una cosa semblant a una història de fantasmes. Mentre intenta escriure sobre la seva pròpia infància, Adam revisita la casa on va créixer i es troba amb la seva mare i el seu pare, que no han envellit un sol dia des que van morir dècades enrere en un accident de cotxe, i aquesta misteriosa circumstància li dona l’oportunitat de dir als seus progenitors coses que al seu dia no van ser dites, i una és que ell és gai.

Notícies relacionades

Igual que Haigh, Scott no només també és gai sinó que té més o menys la mateixa edat que el personatge. «Ser un jove homosexual als anys 80 i 90 inevitablement comportava sentiments de vergonya», recorda. «Generàvem molta incomprensió, i érem malinterpretats i demonitzats cada dia per part dels mitjans». ¿I com respondran davant la pel·lícula els espectadors queer més joves, criats en un clima de més acceptació social i cultural? «Les coses han canviat, és important recordar a les noves generacions d’on venim els homosexuals, perquè l’auge de les polítiques regressives que es viu al món demostra que la lluita no s’ha acabat».

Internet de cap manera és l’únic àmbit en el qual Desconocidos fa furor. La pel·lícula té la crítica internacional rendida als seus peus i va valer nominacions tant al Bafta per a Mescal com al Globus d’Or per a Scott. Finalment, la pel·lícula no va aconseguir cap nominació a l’Oscar, però Mescal considera que el mer fet de formar part de la conversa que envolta els guardons ja és rellevant.