Barnasants, contra "l’onada reaccionària i neofeixista"

Barnasants, contra "l’onada reaccionària i neofeixista"

JORDI BIANCIOTTO

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO

Una efemèride rodona, el 40è aniversari de la Revolució dels Clavells, a Portugal, marca el rumb de la 29a edició de Barnasants, el lema del qual, El poble és qui mana, fa seva una frase de l’himne Grândola, vila morena, de José Afonso ("o povo é quem mais ordena"). La mostra de cançó d’autor acollirà més d’un centenar de concerts, una quarantena d’ells presentacions de discos i espectacles, entre els quals el recital que, a propòsit d’aquest aniversari revolucionari, oferirà Névoa el 13 d’abril al teatre Joventut, de l’Hospitalet.

La cantant barcelonina de fados Névoa en una actuació. /

La programació l’obrirà un concert presentat com a "reivindicació feminista implacable", el que Les Kol·lontai (unió de Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal) oferirà el 26 de gener, també al Joventut. Aquest escenari acollirà altres concerts destacats, dos d’ells associats a aniversaris de carrera (el 20è de Cesk Freixas, 4 de febrer; el 30è de Marc Parrot, 1 de març), així com el de Clara Peya (17 de març).

Al cartell, convivència de clàssics i talents en desenvolupament. Entre les figures amb llarga trajectòria, atenció a la tornada d’una institució del folk gallec, Luar Na Lubre (15 de febrer, Paral·lel 62), i a les propostes de Paco Ibáñez (amb l’occità Claudi Martí, 18 de maig, Auditori), el tàndem de Toti Soler amb Gemma Humet (17 de maig), i Rafa Xambó amb el seu disc de comiat Últimes cançons (Harlem Jazz Club, 16 de maig). A l’ala emergent, a l’Auditori, la cantant i trompetista Alba Careta, aliada amb Henrio (21 de febrer), així com La Maria, veu valenciana a l’alça (21 d’abril), i a Luz de Gas, Paula Valls (23 de març).

Altres propostes

Un altre focus d’interès el posarà la presentació de Giròvag, el primer àlbum en solitari de Borja Penalba, músic que es va obrir junt amb Feliu Ventura i Lluís Llach, i que ha establert llargues complicitats amb Maria del Mar Bonet i Mireia Vives (Paral·lel 62, 29 de febrer). Noves propostes de Gabriel Sopeña (3 de febrer) i la cubana Liuba María Hevia (3 de març), totes dues a l’auditori Barradas. Tornades de Javier Álvarez (Casinet d’Hostafrancs, 25 de febrer), Miquel Gil (CAT, 15 de març) i Enric Hernàez (Harlem, 4 de maig). A Luz de Gas, Tomeu Penya (9 de maig) i Eduard Iniesta (15), i a Atrium (Viladecans), Ismael Serrano (19).

Notícies relacionades

El país convidat d’aquest any és el Perú, i d’allà vindran artistes com Javier Lazo, Amaru Angoitia, Gaddafi Núñez, Myriam Quiñones i Luz María Carriquiry, dins d’un cartell que inclou, en diferents escenaris de Barcelona i Catalunya (també alguns de valencians i balears, atenent l’enunciat de Barnasants confederal), noms com Rubén Pozo, Manuel Gerena, Carles Dénia, Litxis & Due Country Cavalieri, Magalí Sare & Manel Fortià, Jordi Lanuza, Carmen París, Pau Alabajos, Pep Sala, Ricky Gil & Bescuit i Maio, així com l’actriu Sílvia Marsó i el grup Los Niños Jesús (amb Jordi Évole). El 8M, Barnasants oferirà el seu primer concert accessible a la llengua de signes, a càrrec de Paula Domínguez (Casinet d’Hostafrancs) i de la mà de l’associació Encantados.

Barnasants 2024 mou peça contra l’"onada reaccionària i neofeixista que ens envaeix", va apuntar el creador del festival, Pere Camps. "I només cal veure com estan les coses al País Valencià i a les Balears, on el 90% dels ajuntaments que recolzaven el festival ja no ho fan", va explicar, en contrast amb la configuració d’un govern d’Espanya que, "malgrat les dificultats, pot representar un cant d’esperança".