Totes les novetats del Saló Manga Barcelona 2023, de Miyazaki a Scott Pilgrim

MÍRIAM BONASTRE

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les entrades per al divendres 8 i el dissabte 9 de desembre ja esgotades, elManga Barcelonaencara el compte enrere per a la seva 29 edició, que obrirà portes del dijous 7 al diumenge 10, per segon any consecutiu al recinte de Fira Barcelona Gran Via, on l’any passat va aconseguir el rècord de visitants, amb 163.000. Aquesta vegada ho farà amb un dolç present per als ‘otakus’: els fans podran degustar un mochi de crema catalana, creat exclusivament per al festival per la pastisseria Escribà, que oferirà tallers especialitzats en aquestes postres tradicionals nipones, que aquesta vegada simbolitzen els llaços entre la cultura catalana i la japonesa.

La multitudinària cita del Manga Barcelona, com bé plasma aquesta vegada la imatge del cartell de Míriam Bonastre, artífex del fenomen ‘Hooky’, es desplegarà en 85.000 metres quadrats (3.000 més que el 2022) amb convidats com el canadenc Bryan Lee O’Malley, creador de la saga supervendes protagonitzada per Scott Pilgrim (guanyadora d’un Eisner i que Reservoir Books reedita completa en un estoig de sis volums) que celebrarà l’estrena de la sèrie d’anime a Netflix, ‘Scott Pilgrim da el salto’, que podrà veure’s a l’Auditori del recinte. O’Malley, que sempre ha reconegut la influència del manga a la seva obra, estarà acompanyat del productor de l’estudi japonès Science SARU i del barceloní criat a Elx Abel Góngora, que treballa amb ell i s’ha encarregat de l’adaptació a l’anime de Scott Pilgrim.

Al mateix escenari, a més de ‘Capitán Harlock’ o ‘Detectiu Conan. Black Iron Submarine’, es projectarà ‘Mi vecino Totoro’, tot un clàssic de l’anime que amb motiu dels 35 anys de la seva estrena mereixerà un homenatge en forma d’exposició, comissariada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira amb participació de l’Escola Joso. Una obra imperdible del mestre Hayao Miyazaki (qui acaba d’estrenar ‘El chico y la garza’ i del qual Salamandra Graphic ha rellançat el manga ‘El viatge de Shuna’).  També es projectaran capítols de ‘One piece gear 5’.

  

Tornant als tallers de mochis, en col·laboració amb l’Escribà Dreams by Gokoro, la gastronomia japonesa continuarà tenint protagonisme, i no només amb l’espai de cuina Nihon Ryor, coordinat per Roger Ortuño, director de Comerjapones.com, sinó amb l’exposició ‘Itadakimanga’, dedicada als plats més populars que poden trobar-se als còmics nipons.

Al cartell de convidats japonesos, Hisato Murasaki, autor de mangues com ‘Persona 5’ (Babylon) i Tokyo Genso, conegut per les seves misterioses il·lustracions arquitectòniques d’un Tòquio futurista, enderrocat però conquerit per la natura, que Tomodoro reuneix al seu llibre d’art i que el Manga Barcelona mostrarà en una exposició que permetrà veure una de les seves impactants escenes inspirada en l’Eixample de la capital catalana, creada per a l’ocasió. 

Il·lustració de Tokyo Genso. /

TOKYO GENSO / TOMODORO

Entre la resta d’autors, a més de l’esmentada Bonastre, el francès Arnaud Dollen (que ha adaptat el manga ‘Saint Seiya. Los caballeros del Zodiaco’ al format de ‘bande dessinée’), la divulgadora Maddi Rivas i el dibuixant Carles Dalmau.  

Tornen els concursos de ‘cosplayers’, amb la presència de convidats internacionals com Diana Tolin i Pretzel Cosplay, i l’exposició de vestits de films icònics del Studio Ghibli com ‘El viatge de Chihiro’; l’espai Manga Kids amb múltiples activitats per als fans, els ‘otakus’, més joves; la zona Manga Sports, amb diverses arts marcials i novetats com el sumo i el beisbol; les presentacions de novetats, xerrades, tallers... i la música, amb entre d’altres, Centimillimental, Vicke Blanka, Ayumi Miyazaki i Anly.   

Notícies relacionades

Aquesta edició estrena a més un silenciós Espai de la Calma, amb llum tènue i material sensorial, que, gràcies a la Federació Catalana d’Autisme, oferirà una zona de descans dels estímuls lluminosos i sonors del saló a persones d’aquest col·lectiu. Una altra de les novetats és el Manga Stream, amb el focus en el mitjà audiovisual, que acollirà una programació d’entrevistes amb els convidats al festival i sessions de pòdcasts com el de Radio Primavera Sound juntament amb Manga Barcelona: Puja al puto robot!, amb Ofèlia Carbonell i Oriol Estrada, assessor de continguts de manga del saló, que conviden el també ‘otaku’ Fermin Muguruza (Kortatu, Negu Gorriak, ‘Black is Beltza’)

La venda d’entrades es realitza exclusivament ‘online’ des de la web de Manga Barcelona.