Impulsor de Quincy Jones i Withney Houston

Mor Clarence Avant, ‘el padrí’ de la música negra, als 92 anys

Mor Clarence Avant, ‘el padrí’ de la música negra, als 92 anys

EPC

3
Es llegeix en minuts

Clarence Avant, executiu del món de l’espectacle i una de les figures més influents del món de la música, ha mort als 92 anys aquest dilluns, segons ha informat la seva família en un comunicat. Els seus fills Nicole Avant i Alex Avant, així com l’executiu de Netflix Ted Sarandos –marit de la primera–, van dir que la icona de la industrial musical «va morir sense sobresalts a casa», a Los Angeles aquest diumenge.

«Amb gran pena, la família Avant/Sarandos anuncia la mort de Clarence Alexander Avant. Gràcies al seu revolucionari lideratge empresarial, Clarence va arribar a ser conegut de manera afectuosa com ‘el padrí negre’ en el món de la música, l’espectacle, la política i l’esport», va indicar la nota. «Clarence deixa darrere seu una família plena d’amor i un mar d’amics i socis que han canviat el món i continuaran canviant-lo en les generacions venidores. L’alegria del seu llegat alleuja el dolor de la nostra pèrdua», va acotar.

Nascut el 25 de febrer del 1931 en una petita ciutat de Carolina del Nord, Avant va ser el més gran de vuit germans. Després de viure la major part de la seva infància a Carolina del Nord, es va mudar a Nova Jersey (est) quan era adolescent. Allà, va començar en el negoci de la música com a director del club Teddy P’s Lounge, a la ciutat de Newark.

Més tard, Joe Glaser, mànager del famós trompetista de jazz Louis ‘Satchmo’ Armstrong durant molts anys, es va convertir en el seu mentor. Va arribar a ser una de les figures més venerades de la música nord-americana, un defensor i mentor que va ampliar els límits dels artistes negres en una indústria plena de racisme. Va ajudar a fundar Venture Records, el primer esforç conjunt entre una companyia musical de propietat negra i un gran segell discogràfic, en aquest cas, MGM.

Més tard va llançar el segell Sussex Records i va firmar artistes de la talla de Bill Withers. Així mateix, va treballar en altres segells discogràfics, va produir pel·lícules i va fer d’intermediari per a contractes d’atletes negres, com la superestrella del beisbol Hank Aaron. «És l’etern padrí del nostre negoci», havia remarcat el prestigiós músic, director i productor Quincy Jones el 2006, en una entrevista amb l’especialitzada Billboard. «Tots en el nostre negoci, si són llestos, han passat per la taula de Clarence», va sentenciar.

Impulsor de les carreres de Quincy Jones, Pharrel Williams i Withney Houston

Avant també va ser consultor de la històrica Motown –discogràfica molt vinculada a la música negra nord-americana– i va treballar amb altres productors de primera línia, com Jimmy Jam, Terry Lewis i Babyface. Se li atribueix el mèrit d’haver impulsat la carrera d’innombrables artistes, com el mateix Quincy Jones, així com d’altres músics més actuals com Pharrell Williams, el raper Snoop Dogg i la finada Whitney Houston.

Clarence Avant «és el padrí de molts de nosaltres, i no només dels afroamericans, de la major part de la indústria», va expressar Pharrell en un comunicat el 2019, abans de l’estrena del documental de Netflix ‘The Black Godfather’ (El padrí negre).

El 2021 la dona d’Avant, Jacqueline, va rebre un tret mortal als 81 anys, durant un robatori a la casa de la parella a l’exclusiva localitat de Beverly Hills, a Los Angeles.

Notícies relacionades

A principis d’aquell any, Avant va rebre distincions especials de responsables del Saló de la Fama del Rock and Roll. L’Acadèmia de la Gravació –organitzadora dels premis Grammy– també li ha concedit diversos honors. El 2007 va rebre el Premi Thurgood Marshall a la trajectòria de l’organització civil Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color (NAACP, en anglès).

Després de conèixer-se la notícia de la seva mort, van començar a ploure els homenatges a Avant, com ara el de Roc Nation, l’empresa de l’estrella de hip-hop Jay-Z. «Clarence Avant no és només el ‘padrí de la música negra’, és el nostre padrí cultural», va assenyalar un comunicat de Roc Nation. «Al llarg de la seva vida, va obrir portes i va fer caure sostres, i així va canviar vides i va oferir oportunitats a generacions. Un veritable pioner, un mentor i un campió, Clarence Avant és i sempre serà un gegant entre nosaltres», va resumir la nota.