Visita a la ciutat del Tàmesi

Quaranta-vuit hores al Londres de Dickens i Woolf: passeig literari i pícnic al Regent’s Park

Proposem un pla ple d’històries que animen la fantasia i alegren l’ànima per descobrir la ciutat literària del Tàmesianimen la fantasia i alegren l’ànima per descobrir la ciutat literària del Tàmesi

Quaranta-vuit hores al Londres de Dickens i Woolf: passeig literari i pícnic al Regent’s Park
4
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

El barri de Bloomsbury, al districte londinenc de Camden, aviva la imaginació del passejant amb el record dels personatges de grans mestres de la literatura britànica.

Ensopegar amb les ingents cues de curiosos que acudeixen al Museu Britànic, observar el mastodòntic edifici de la Universitat de Londres (on George Orwell va situar ‘1984’) i somiar als parcs on Charles Dickens o Virginia Woolf van imaginar les seves novel·les formen part del menú d’una oferta cultural desbordant.

Un pla ple d’històries que animen la fantasia i alegren l’ànima per descobrir la ciutat literària del Tàmesi i acabar amb un exquisit pícnic al Regent’s Park.

El recorregut proposat parteix de l’hotel Meliá White House, a la intersecció entre Albany i Osnaburgh Street, per conèixer en primer lloc el Museu de Charles Dickens, al 48 de Doughty Street, on l’autor va escriure ‘Conte de Nadal’ i ‘Oliver Twist’ per retratar la pobresa de l’època i la rígida estratificació social de la societat victoriana.

De camí al Museu Britànic s’ofereixen esplendorosos els jardins de Mecklenburgh Square, una plaça en honor a la dona del rei George III, Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, envoltada d’edificis on Virginia Woolf i el seu marit, Leonard, van instal·lar la seva impremta literària entre el 1939 i el 1940, quan la casa va ser bombardejada per l’aviació alemanya durant la II Guerra Mundial.

Revista ‘Horizon’

A molt pocs metres, un senyal blau indica el lloc elegit per l’editor Cyril Connolly per fundar la revista ‘Horizon’, que va publicar entre el 1940 i el 1948 treballs d’autors tan distingits com George Orwell o Stephen Harold Spender.

Peter Pan regnava al seu aire a Brunswick Square, on el seu ‘pare’ James Matthew Barrie vivia a la cantonada de Bernard amb Grenville Streets. A ‘Emma’, de Jane Austen, els personatges del senyor i la senyoreta Knightley tenien la seva residència a Brunswick Square.

També a Bloomsbury, a Marchmont Street, hi ha Gay’s the Word, la llibreria dedicada exclusivament al públic LGTBI que va fundar Mark Christian Ashton, l’activista gai, socialista i membre del Partit Comunista de la Gran Bretanya que va aconseguir unir homosexuals i miners contra les polítiques conservadores de Margaret Thatcher.

Just davant d’aquesta històrica llibreria hi ha una fila de cases georgianes de tres pisos i al número 87 un altre senyal blau destaca que allà va viure la novel·lista anglesa Mary Shelley. L’edifici de maó vermell està adornat amb una placa commemorativa que anuncia que l’autora de ‘Frankenstein’ i el seu marit, el poeta Percy Bysshe Shelley, van residir en aquest lloc entre el 1815 i el 1816, després de tornar d’un periple per Europa.

Cercle de Bloomsbury

A la casa 46 de Gordon Square s’alça el germen del Cercle de Bloomsbury, la llar de Virginia Woolf, on joves artistes, escriptors i intel·lectuals es reunien en animades vetllades culturals per criticar la moral victoriana i menysprear les classes mitjanes i altes, de les quals precisament provenien la majoria d’ells.

El grup, que es va dissoldre en la dècada del 1940, tenia deu membres originals principals: Clive Bell, crític d’art; la seva dona i germana de Virginia Woolf, Vanessa Bell, pintora postimpressionista; E. M. Forster, escriptor de ficció; Roger Fry, crític d’art i pintor postimpressionista; Duncan Grant, pintor postimpressionista; John Maynard Keynes, economista; Desmond MacCarthy, crític literari; Lytton Strachey, biògraf; Leonard Woolf, assagista i escriptor de no-ficció, i la mateixa Virginia Woolf.

De tornada a l’hotel Meliá White House, Regent’s Park reclama immediatament l’atenció. És l’escenari privilegiat de ‘La senyora Dalloway’, quarta novel·la de Virginia Woolf, publicada el 14 de maig del 1925, en la qual situa diferents escenes i descripcions del parc per mostrar amb orgull l’esperit del que va ser part de l’extens bosc de Middlesex.

Green Table at Regent’s Park

És en aquest verdíssim marc on l’hotel Meliá White House ha creat per a l’estiu la Green Table at Regent’s Park, un pícnic que rendeix homenatge a l’escriptora i assagista, per disfrutar de receptes típiques britàniques com els ‘scons’ amb crema, una deliciosa selecció de formatges anglesos i vi espanyol. Aquest pla campestre a l’aire lliure és presentat en cistelles de vímet i amb un preciós joc de taula.

Una vista espectacular de Londres

Després de la reforma i redecoració de l’hotel, un edifici del 1930, el Meliá White House té 581 habitacions i ‘suites’. L’emplaçament ofereix una vista espectacular de Londres des de les plantes superiors. A diferència d’altres edificis de la zona, uns d’oficines més moderns i d’altres d’estil victorià, explota les panoràmiques que brinda la seva privilegiada situació, i connecta els espais interiors a tall de corredor cap a dos carrers. L’edifici s’eleva sobre una base en forma d’estrella distribuït en vuit altures.

La planta inferior està dedicada completament a la restauració. El restaurant Arado proposa una carta d’inspiració mediterrània que combina la tradició espanyola de les tapes amb les noves tendències culinàries i el toc londinenc en plats internacionals i postres.

Notícies relacionades

A l’altre costat de l’entrada de l’hotel, el 35 Bar & Lounge obre les seves portes durant tot el dia i serveix plats a l’estil pub anglès com ‘fish and chips’ o el sandvitx de pastrami a l’estil de Nova York. 

Tot un pla gastronòmic i cultural per disfrutar d’una escapada de 48 hores al Londres més intel·lectual.