Paràlisi en la producció audiovisual

Fosa a negre a Hollywood: els actors es declaren en vaga

Fosa a negre a Hollywood: els actors es declaren en vaga
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Primer, la pàgina va quedar en blanc. Ara, la càmera no tindrà ningú per gravar. I Hollywood entra en una situació de paràlisi que és impossible determinar quant durarà.

SAG-AFTRA, el principal sindicat d’actors de cine, televisió i ràdio als Estats Units, amb 160.000 membres, no ha arribat a un acord amb els estudis i les plataformes en les negociacions per renovar el contracte de tres anys que va expirar ja al juny, un pacte per al qual s’havia donat de termini fins a un minut abans de la mitjanit a Califòrnia. La vaga començarà a les 12 de la nit hora californiana i de forma indefinida.

Segons el portaveu dels actors, les respostes de la patronal dels estudis a les propostes més importants del sindicat «han sigut insultants i irrespectuoses amb les nostres contribucions a aquesta indústria». «Les empreses s’han negat a participar de manera significativa en alguns temes i en d’altres ens han bloquejat per complet». Els membres del sindicat d’actors ho van aprovar per una aclaparadora majoria (97,9%) i s’afegeix a la iniciada pels guionistes el 2 de maig passat.

La d’aquests 11.000 escriptors ja havia obligat a aturar el 80% de les produccions i rodatges, i a omplir espais televisius amb reposicions o telerealitat. Ara, l’aturada amenaça de ser total. I és la primera vegada des del 1960, i només la segona en la història, que els dos col·lectius de Hollywood coincideixen en una atura que força una fosa en negre en el cine i la televisió, i que crea alhora un panorama fosc per a centenars de milers de feines associades a la indústria i per a les economies locals en les quals es mou i opera aquesta indústria. L’última vegada que van parar els guionistes, el 2007, per exemple, es calcula que l’economia de Los Angeles va perdre 2.100 milions de dòlars.

 

Les demandes

Com en el cas dels guionistes, els actors lluiten per millorar les seves condicions laborals. Volen més proteccions i prestacions i, especialment, fer més justa la seva remuneració i que s’adapti a l’era transformada per l‘streaming’.

Busquen amb especial intensitat més transparència de plataformes i estudis sobre les seves xifres d’audiència, perquè són aquestes les que repercuteixen en els seus ingressos a través dels anomenats ‘residuals’, que van ser precisament un dels èxits que es van obtenir en la vaga de fa 63 anys, convocada quan el sindicat d’actors el presidia Ronald Reagan.

També com en el cas dels guionistes, una altra preocupació principal és la intel·ligència artificial. I els uns i els altres demanen garanties que la nova tecnologia no s’utilitzarà per suplantar feines humanes. En el cas dels actors, busquen regulacions perquè la seva imatge no pugui ser replicada sense permís o compensació.

  

Acritud

Notícies relacionades

Les diferències entre el sindicat i l’Aliança de Productors de Cine i Televisió (AMPTP per la seva sigla en anglès) s’han confirmat de moment insuperables. I de res va servir que el sindicat acceptés dimarts la mediació federal que els estudis van buscar en les negociacions «en l’últim minut» i que un representant del govern treballés amb les dues parts aquest dimecres.

Ja dilluns els líders del sindicat, segons va informar ‘Variety’, van mantenir una trucada amb els principals publicistes de Hollywood per preparar la possibilitat que els actors, entre els quals hi ha milers de treballadors desconeguts per al gran públic, però, també, estrelles de renom com Meryl Streep i Jennifer Lawrence, abandonin des d’avui la seva feina. Un participant en la trucada va descriure l’ambient com de «pànic».