La caixa de ressonància

El Rock Fest s’allunya aquest any de Can Zam

El festival metal, plaça forta a escala europea, estudia noves ubicacions per salvar l’edició d’aquest estiu, ja que les obres de reforma del parc en compliquen extremadament l’encaix. Com a teló de fons, el rebuig que genera la mostra a una plataforma de veïns, potser un punt sensible aquest any electoral.

El Rock Fest s’allunya aquest any de Can Zam

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El heavy no és violència, com deia aquell lema dels 80, però es continua veient de vegades amb conflictes per disfrutar d’una vida civil plàcida. Per exemple hi ha el Barcelona Rock Fest, alta cita del ram a escala europea, amb una edició del 2023, en lloc de disfrutar de la sospirada normalitat post-covid 19, que ha d’afrontar nous i creatius esculls.

Tenim la reforma del parc de Can Zam, complicant el 8è Rock Fest, que s’ha de celebrar del 29 de juny a l’1 de juliol. Aquest recinte poblat d’arbres forma part de la identitat del festival, però molt difícilment podrà estar operatiu aquest estiu i la mostra fa temps que estudia, ara contrarellotge, altres escenaris possibles (del conjunt de l’àrea metropolitana). I com a teló de fons les protestes de la Plataforma en defensa de la Serra Marina i Can Zam, contrària al ball de watts dels fills del metal.

La clientela heavy s’impacienta mentre el festival treballa per fer realitat l’edició 2023, en un lloc o un altre, i negocia amb caps de cartell en un moment en què les altres cites de la competència (Resurrection Fest, Leyendas del Rock, Rock Imperium) ja tenen els programes tancats. Però el Rock Fest és expert en contratemps i solucions ‘in extremis’.

És difícil dilucidar si la certa aversió veïnal (d’incerta quantificació) pot haver estimulat la prudència consistorial davant la imminència del 28-M. Els arguments contraris al Rock Fest són, en qualsevol cas, rebatibles. La Plataforma desconfia de la clariana polivalent prevista al nou parc, presagi de l’activitat rockera. Aquesta clariana em recorda moltes d’altres de situades a parcs urbans, obertes a l’estiu a tota mena de concerts: a Hyde Park, Londres, on aquest any actuaran, entre d’altres, els bastant estridents Guns ‘N’ Roses, a una distància de les vivendes (i hotels) de Mayfair semblant a l’observada a Can Zam respecte a les edificacions més pròximes, entre cent i dos-cents metres. Al Regne Unit saben que el rock representa no només un fet cultural, sinó una part significativa del PIB. És cert que a Hyde Park les actuacions no acaben tan tard com a Can Zam, però el Rock Fest només dura tres dies.

Notícies relacionades

És clar que tenir un festival heavy davant de casa teva pot ser una punyeta, però a l’altre costat de la balança hi ha beneficis col·lectius de diverses classes, inclosa la projecció de Santa Coloma. Tot i que, passi el que passi, el Rock Fest sap que, el dia que anunciï els seus plans, allà hi serà el seu públic metal natural, sofert i fidel per definició.