Novetats

L’amistat entre Miró i Picasso, l’exposició estrella de la Fundació Miró el 2023

A més de la mostra col·laborativa, també formen part del calendari les propostes d’altres artistes contemporanis com ara Afra Eisma, Martin Creed, Soujung Jun i Hwayeon Nam

L’amistat entre Miró i Picasso, l’exposició estrella de la Fundació Miró el 2023

Fundació Joan Miró

2
Es llegeix en minuts

A només uns dies d’acomiadar l’any, la Fundació Joan Miró presenta la que serà la seva programació museística per a l’imminent 2023 i inicis del 2024. Amb una molt atractiva proposta que no només rendeix homenatge a l’icònic artista català, sinó que també inclou l’obra d’altres importants figures del contemporani, el museu posa la cirereta a un any que ha suposat la recuperació de la seva activitat a nivells postpandèmics. «Estic content perquè per primera vegada en molt temps puc dir que anem bé», explica amb alleujament Marko Daniel, director del centre. 

Per continuar alçant el vol i, aconseguir atraure també més públic i més variat, ’Amics imaginaris’, és l’exposició triada per donar inici al nou calendari. Arribarà a la primavera, el 16 de març, i podrà visitar-se fins al 27 de juliol. Comissariada per Patrick Ronse i Martina Millà, la mostra pretén acostar l’art al públic infantil a través d’instal·lacions interactives d’autors com Paola Pivi, Kasper Bosmans, Polly Apfelbaum, Meschac Gaba, Afra Eisma, Pipilotti Rist i Martin Creed.

El programa també gira la mirada cap al continent asiàtic amb ‘25 anys de Han Nefkens connectant persones mitjançant l’art’. Un conjunt audiovisual comissariat per la sud coreana Haeju Kim, que estarà disponible entre el 25 de juliol i el 19 de novembre. Reunirà treballs recentment premiats per la Beca de Producció Loop Barcelona, i algunes de les últimes pel·lícules dels directors Sojung Jun i Hwayeon Nam, produïdes per la Fundació Han Nefkens, per repassar l’aportació del videoart en l’escena social internacional, especialment a orient. 

I per tancar l’any amb magnificència, el museu ha reservat el seu plat fort per al final. ‘Miró-Picasso’ és la gran exposició que es prepara per a la tardor, concretament, entre el 19 d’octubre de 2023 i el 25 de febrer de 2024, i que estarà comissariada per Sònia Villegas i Teresa Montaner. Un projecte mai abans vist a Espanya, produït en honor als 50 anys de la mort de Picasso i els 40 de la de Miró. La mostra aprofundirà en la relació professional i d’amistat que va existir entre els dos artistes i s’exhibirà simultàniament (tot i que incloent-hi diferents obres) tant a la Fundació Joan Miró com al Museu Picasso. 

Notícies relacionades

Es pot recalcar també les propostes que es portaran a terme a Espai 13, la sala d’exposicions ubicada dins de la Fundació Joan Miró que es dedica especialment a promoure l’obra de joves artistes, i on s’acollirà l’obra de Claudia Pagès, P. Staff, Kandis Williams i Jota Mombaça amb Iki Yos Piña Narváez.  

A més, el museu recupera la Torre del Coneixement, part de l’edifici que l’artista disseny junt amb l’arquitecte Josep Lluís Sert quan es va donar forma a l’edifici de Montjuïc. A la primera planta de l’estructura octogonal s’ha traslladat recentment el gran arxiu de dibuixos i documentació, que es va moure al soterrani el 1988 i ara torna a quedar obert al públic. Uns 18.000 expedients entre els quals hi ha esbossos preparatoris de grans obres, quaderns, correspondència personal... Ara conservats en millors condicions i posats a exposició per ajudar a construir en els visitants una petita idea de l’enorme imaginari de Miró.