Programació

La Fundació Joan Miró dona la benvinguda a 80 noves obres de l’artista

L’exposició ‘Miró. El llegat més íntim’ ampliarà el dipòsit amb peces de la seva col·lecció personal donades per la família

La Fundació Joan Miró dona la benvinguda a 80 noves obres de l’artista

ACN

2
Es llegeix en minuts

Joan Miró (Barcelona, 1893 - Palma, 1983), el pintor i escultor surrealista, va crear unes quantes obres amb la intenció de guardar-les o regalar-les a la família. Eren part de la seva col·lecció personal i només pretenia cedir-les a la seva fundació o exposar-les en museus més endavant. Mai van ser peces que va voler vendre. ‘Miró. El llegat més íntim’, que arribarà aquesta primavera a la Fundació Joan Miró, presentarà aquesta faceta de col·leccionista de l’artista català.

Amb aquesta exposició, s’ampliarà permanentment el dipòsit de la fundació fet per la família de 59 a 139 peces. «És totalment insòlita la quantitat d’obres que ha donat la família», ha explicat Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, que s’ha mostrat molt agraït amb la família de l’artista per la seva generositat.

Entre les noves obres destaca ‘Pintura per a David Fernández Miró’ (1965), una creació que va fer expressament per al seu net. Es tracta d’una peça panoràmica amb un fons del seu blau tan típic amb les figures que tant el defineixen. També hi ha ‘Oiseau’ (1938), una pintura amb un ‘collage’ que es pot intuir a sota. Miró no solia firmar sempre al mateix racó del quadro, sempre buscava llocs diferents. ‘Oiseau’ té la firma darrere, al dors de la tela, cosa que és molt poc comuna.

A més d’altres peces com ‘Femme entourée d’oiseaux regardant le lever d’une étoile’, ‘Miró. El llegat més íntim’, comissariada pel mateix director i per Elena Escolar i Dolors Rodríguez Roig, comptarà amb tota mena de material documental que la fundació vol compartir amb els visitants i diferents activitats i tallers. «Aquesta col·lecció era molt important per a Miró i, per això, també ho és per a la fundació», ha declarat Daniel.

Més activitats per a la temporada del 2022

Durant tot l’any, la Fundació Joan Miró estrenarà altres mostres, com ‘Paul Klee i els secrets de la naturalesa’, que s’exposarà a la tardor. Aquesta exhibició, comissariada per Martina Millá, forma part d’un projecte d’intercanvi amb el Zentrum Paul Klee de Berna, centre que al seu torn oferirà una exposició de l’artista barceloní.

«Paul Klee (Suïssa, 1879-1940) era un artista molt apreciat i admirat per Miró», ha explicat Martina Millà, responsable d’exposicions de la fundació. Millà ha assegurat que l’exposició s’ha ideat des de l’«òptica mironiana», centrada en la «naturalesa com a refugi i com a origen de totes les coses».

Notícies relacionades

Al centre de la Fundació Joan Miró també es continuaran portant a terme tota mena d’activitats i esdeveniments. Jordi Joan Clavero, responsable de programació pública i educativa, ha anunciat que el centre acollirà la 4a edició del Festival de Cine Jove u22, per exemple. Daniel ha avançat, a més, que estan treballant per oferir «coses molt bones i interessants» per al 50è aniversari de la Fundació Joan Miró.

A més, a la biblioteca, acabada de renovar, es col·locaran els llibres personals de l’artista. «Ara, tots els visitants tindran accés a la seva biblioteca personal i podran veure quins poetes i quines novel·les de detectius llegia Miró», ha comentat Marko Daniel.