Èxit de la comèdia

La crisi d’‘Estirando el chicle’: humor, feminisme i polèmica

Després de ser acusades de transfòbia, Carolina Iglesias i Victoria Martín posen en pausa el pòdcast per emprendre projectes individuals

La crisi d’‘Estirando el chicle’: humor, feminisme i polèmica

INSTAGRAM ESTIRANDO EL CHICLE

3
Es llegeix en minuts

Carolina Iglesias i Victoria Martín van començar a gravar ‘Estirando el chicle’ fa dos anys a través de Zoom, a casa seva, en ple confinament. No ho van fer amb cap altra intenció que la de donar forma a un projecte propi i omplir un buit del qual elles mateixes eren conscients, el de l’humor encapçalat per dones, relegades a un paper molt secundari en el mercat de la comèdia. 

El seu format original, fresc, divertit, feminista i sense embuts, els ha valgut el favor d’un gran públic que també reclamava aquest tipus de continguts. El seu pòdcast és avui dia el més escoltat d’Espanya. Van clausurar la quarta temporada amb 1.351.000 oients únics cada mes, una xifra que a més escala fins als 3,85 milions si se li sumen totes les reproduccions d’episodis antics. I acumulen ja dos premis Ondas. El seu més recent èxit va ser penjar el cartell de complet amb el seu xou en directe al WiZink Center de Madrid, on en només 17 hores van esgotar les 12.000 entrades disponibles. Un èxit indiscutible.

Però ser al cim significa també un descens complicat, i molt dura va ser la caiguda per a les dues joves presentadores, que l’agost passat es van veure implicades en la polèmica més greu de la seva carrera. Des de sempre, totes dues han definit ‘Estirando el chicle’ com un «espai segur», és a dir, un lloc lliure de masclisme, racisme, misogínia, homofòbia i qualsevol altre tipus de discriminació. Un programa que no només es posicionava en defensa dels col·lectius oprimits, sinó que també oferia als seus representants un altaveu amb què poder distribuir el seu missatge al món. Així van poder connectar amb una fidel audiència que se sentia còmoda i identificada amb elles, però van ser aquests mateixos fans els que les van bombardejar amb crítiques després d’anunciar que una de les convidades al pòdcast seria Patricia Sornosa, una còmica que obertament discrepa de la teoria queer, la transició de gènere i, en general, la idea que el sexe és un simple constructe social. 

Van ser molts els que es van sentir ofesos al veure que les joves humoristes rebien Sornosa, i, per descomptat, les acusacions de transfòbia no van trigar a inundar les xarxes de Carolina i Victoria, comportant fins i tot que aquesta última abandonés Twitter per la quantitat de comentaris d’odi que rebia. Insults i amenaces que no només van calar a internet, sinó que van afectar també els familiars de totes dues, i van portar alguns usuaris a posar-se en contacte amb plataformes i marques amb què elles col·laboren per demanar que les acomiadessin. «Entenc perfectament que la gent té tot el dret a expressar el seu descontentament, a criticar-me a mi i a dir que la meva feina no els agrada, faltaria més, però la virulència amb què estem sent atacades està depassant uns límits molt perillosos», escrivia Martín a través d’Instagram. 

Camins separats

Després de la polèmica, i amb el complet èxit del WiZink Center pel mig, les dues companyes han anunciat una aturada per a ‘Estirando el chicle’ i han pres camins separats. Carolina Iglesias es llança a Spotify amb ‘El CaroLate’, un pòdcast d’estilo ‘late night show’ en què entrevista convidats famosos, dona espai als monòlegs d’humoristes emergents i compta amb Laura Márquez i Charlie Pee com a col·laboradores. Per la seva banda, Victoria Martín,dona curs a un humor sense filtres a ‘Malas Personas’, un format en el qual mirarà de destapar la part fosca que habita dins de cada individu.

Notícies relacionades

En principi, cap d’aquests projectes hauria d’interferir en la continuïtat d’‘Estirando el chicle’, que té previst llançar la seva cinquena temporada el pròxim 6 de gener del 2023. 

Però, ¿és possible que l’inici d’aquestes propostes paral·leles sigui el principi del final del programa? Podria ser, tot i que cap de les protagonistes ha confirmat aquesta teoria. En tal cas, quedaria disfrutar de les quatre temporades ja emeses i de la cinquena que està per venir, i veure com funcionen els seus nous continguts independents.    

Temes:

Pòdcast