Polèmica

Cancel·lats els concerts de Roger Waters a Polònia per les seves crítiques a l’enviament d’armes a Ucraïna

El partit ultraconservador Llei i Justícia estudia declarar persona no grata a Cracòvia el membre fundador de Pink Floyd

Cancel·lats els concerts de Roger Waters a Polònia per les seves crítiques a l’enviament d’armes a Ucraïna

EFE/ETTORE FERRARI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sortir de les estretes files occidentals contra Rússia per la invasió d’Ucraïna té conseqüències: els dos concerts del compositor, baixista i cantant britànic Roger Waters programats per a l’abril del 2023 a la capital de Polònia, Cracòvia, han sigut cancel·lats a causa de les crítiques de l’artista al subministrament d’armes a Ucraïna.

La promotora del concert, la divisió polonesa de la multinacional Live Nation, i l’espai on havia de tenir lloc, el Tauron Arena de Cracòvia, han informat de la cancel·lació a través de les xarxes socials, mentre la premsa polonesa ha incidit que tot es deu a una carta en la qual Waters titlla de «tràgic error» l’enviament d’armes al Govern ucraïnès. La missiva en qüestió, dirigida a la primera dama d’Ucraïna, Olena Zelenska, està publicada a la web del músic britànic, fundador i excomponent de Pink Floyd, amb data de 4 setembre.

A causa d’aquestes paraula, alguns regidors del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS), que governa a Polònia, pretenen declarar el músic persona no grata a Cracòvia, igual com a totes aquelles persones que dissenteixin de la condemna total a Rússia i el suport igualment total a Ucraïna. Segons la premsa del país, dimecres es votarà una resolució per a això.

Pau negociada

Per la seva banda, Waters ha assenyalat, en una publicació en el seu perfil de Facebook, que ell no ha cancel·lat els concerts a Cracòvia i que el regidor Lukasz Wantuch és qui ha «amenaçat» de declarar-l persona no grata i la cancel·lació. El britànic ha lamentat que s’hagi produït aquesta situació pels seus «esforços públics per animar tots els implicats en la desastrosa guerra d’Ucraïna, especialment als governs dels Estats Units i Rússia, que treballin per aconseguir una pau negociada, en lloc d’escalar les coses cap a un amarg final que podria ser una guerra nuclear i el final de tota la vida en aquest planeta».

Així mateix, ha criticat a Wantuch «no saber res» de la seva trajectòria «al servei dels Drets Humans» i haver demanat al públic polonès «no comprar entrades per als concerts». «Si Wantuch aconsegueix el seu objectiu, i els meus pròxims concerts a Cracòvia es cancel·len, serà una trista pèrdua per a mi perquè he estat esperant compartir el meu missatge d’amor amb la gent de Polònia, una cosa que he estat fent a moltes gires al llarg d’una carrera que ha durat més de 50 anys», ha avisat.

Notícies relacionades

«També, lamentablement, negarà als habitants de Cracòvia l’oportunitat de veure el meu actual espectacle, ‘This is not a drill’ (...). La seva censura draconiana de la meva obra els negarà l’oportunitat de decidir per si mateixos», ha conclòs Waters.

‘This is not a drill’ és la gira de comiat de Waters, que arribarà a la primavera i estiu del 2023 al seu tram europeu amb 41 concerts, després de més de 43 espectacles als Estats Units i el Canadà durant el 2022. Entre les seves parades hi ha Barcelona (21 de març) i Madrid (23 i 24 de març).