Art

Rogelio López Cuenca guanya el Premio Nacional de Artes Plásticas

El guardó, dotat amb 30.000 euros, s’atorga per una contribució «imprescindible per filar la història crítica de l’art espanyol des de la dècada de 1980 fins al present»

Rogelio López Cuenca guanya el Premio Nacional de Artes Plásticas
2
Es llegeix en minuts

Rogelio López Cuenca (Nerja, Màlaga, 1959) ha guanyat el Premio Nacional de Artes Plásticas 2022, dotat amb 30.000 euros, per la seva contribució «imprescindible per filar la història crítica de l’art espanyol des de la dècada de 1980 fins al present», ha informat aquest dimarts el Ministeri de Cultura.

La decisió del jurat remarca que l’obra de López Cuenca «parteix del compromís amb el temps històric i amb el territori que li ha tocat viure, les transformacions i continuïtats de la societat espanyola en el canvi de segle, les violències i les dislocacions que comporten la globalització».

Rogelio López Cuenca, llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Màlaga i doctor en Belles Arts per la Universitat de Castella-la Manxa, ha treballat des dels inicis de la seva carrera, als anys vuitanta, en l’encreuament de la poesia amb les arts visuals i els mitjans de comunicació de masses.

«Les seves obres es mouen dins de la tradició de la crítica institucional i les derives del pop, a través de múltiples mitjans com la pintura, la instal·lació, la intervenció urbana i l’edició», assenyala la decisió del jurat.

En els seus inicis, va investigar temàtiques entorn de la música, l’espai de la ciutat, el llenguatge popular i el llenguatge de les avantguardes.

Després de l’Expo de Sevilla i les Olimpíades de Barcelona (1992), el seu treball té un punt d’inflexió, i comença a combinar els seus temes amb intervencions crítiques amb el sistema, i aborda qüestions com les polítiques migratòries, la memòria històrica o l’especulació urbana.

El seu treball ha sigut reconegut per premis com El Ojo Crítico de RNE o el premi Francisco de Goya de l’Ajuntament de Madrid.

El seu treball ha sigut recollit per nombroses publicacions i exposicions individuals i col·lectives, entre les quals la retrospectiva organitzada pel Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (Madrid), «Yendo Leyendo, Dondo Lugar», el 2019.

Notícies relacionades

La seva obra forma està inclosa en museus com el Reina Sofia; la Biblioteca Nacional (Madrid); Artium (Vitòria); MUSAC (Lleó); Centre Andalús d’Art Contemporani (CAAC); Museo Patio Herreriano (Valladalid); i, fora d’Espanya: al Museu Nacional de Belles Arts de l’Havana (Cuba); BESART (Lisboa) i la Collection Fonds Nationals d’Art Contemporain de París (França).

El jurat ha estat presidit per Isaac Sastre de Diego, director general de Patrimoni Cultural i Belles Arts, i integrat per l’artista Dora García, guardonada del 2021; juntament amb Ángeles Albert, directora de l’Acadèmia d’Espanya a Roma; Jesús María Carrillo Castillo, professor del Departament d’Història i Teoria de l’Art de la Universitat Autònoma de Madrid, i altres experts.