Informe del CoNCA

Lluís Morral: «Les vendes de llibres aquest 2022 estan sent normals tirant a baixes»

El llibreter de la llibreria Laie constata que una de les coses bones del 2021, que han vingut per quedar-se, és una afluència més gran de joves

  • L’exitosa recepta de l’històric cine Alhambra de la Garriga contra la crisi pandèmica

  • Toni Albaladejo: «La baixada de públic als teatres ens preocupa»

Lluís Morral: «Les vendes de llibres aquest 2022 estan sent normals tirant a baixes»
2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Arriben ara amb les maletes a mig fer per anar-nos-en de vacances les dades de l’informe anual del CoNCA sobre consum cultural per parlar-nos d’una època que ens sembla molt i molt llunyana en la memòria i això que es refereixen fa tan sols a uns mesos enrere, els temps pandèmics del 2021 en els quals vam convertir la nostra casa en un món on refugiar-nos a llegir. De tots els sectors, el menys afectat, el que més va créixer, al costat del del videojoc, va ser el del llibre. Però, d’acord amb el que comenten els llibreters, va ser una prodigiosa excepció cultural, molt allunyada de qualsevol expectativa que es pogués haver imaginat. Una bonica bombolla que ja s’ha punxat. Aquest 2022, amb una enorme varietat de possibilitats d’oci, és una altra cosa.

Ho constata el llibreter Lluís Morral, de la Laie, tornem a xifres anteriors a la pandèmia: «Les vendes d’aquest 2022 estan sent normals tirant a baixes, res a veure amb l’any passat. Ara la gent segueix comprant però ja sense aquella eufòria. La sensació és que potser se superin les xifres de venda del 2019, que tampoc va ser un any particularment especial, però si passa serà per molt poc. Res a veure amb l’exuberància del 2021».

Difícil competència

També queda lluny aquella gastada reflexió que la crisi sanitària ens canviaria de dalt a baix. Res més lluny de la realitat, ara és difícil competir amb els concerts o les activitats a l’aire lliure, però alguns coses sí que s’han transformat: «El fervor cap a les llibreries no només hi va portar lectors habituals que van comprar més llibres del normal, també hi van aparèixer lectors nous». Era gent, segons Morral, cansada de tanta sèrie televisiva que descobria que la vida transcorria més a poc a poc i això facilitava la lectura. «Almenys a les nostres llibreries, i amb l’única constatació del dia a dia de la nostra llibreria, estem detectant una afluència més gran de públic jove, cosa que és una bona notícia».

Notícies relacionades

 Però no n’acabem de sortir d’una quan ens enfrontem a una altra: aquesta crisi econòmica que amenaça de quedar-se i sobre la qual és difícil fer prediccions. «Encara no he pensat en això. Nosaltres, a més de les nostres llibreries, també tenim botigues a molts museus i les vendes allà sí que han tingut un augment espectacular amb la tornada dels turistes. Caldrà veure què passa a la tardor».

Escèptic, perquè ha vist com molts dels plans de foment de la lectura amb prou feines han donat fruits, Morral no alimenta excessives esperances respecte al Pla Nacional del Llibre i la Lectura, que es posa en marxa aquest dijous i és el primer que s’impulsa des del Govern. «Hem viscut tants plans que havien de ser definitius i atraure la gent a les llibreries i al final ha sigut poc el que s’ha aconseguit. La veritat és que és molt difícil plantejar-se un pla de foment a la lectura si no comences de molt a baix, des de l’educació. No n’hi ha prou només amb la tasca de les biblioteques».

Temes:

Llibreries