Cita al desembre

El Manga Barcelona espera una edició de rècord

  • Les entrades per al saló del còmic i la cultura japonesa es podran adquirir des de finals de juliol

  • L’organització espera superar els 153.000 assistents en una edició normalitzada després de la pandèmia i a la nova ubicació de Fira Gran Via l’Hospitalet

El Manga Barcelona espera una edició de rècord

EFE

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A finals d’aquest juliol ja es podran començar a adquirir les entrades per al pròxim Manga Barcelona des de la web del festival. Encara quedaran uns quants mesos perquè torni la gran festa del còmic i la cultura japonesa, que aquest any canvia de dates per celebrar-se del 8 a l’11 de desembre, però les expectatives, segons la seva directora, Meritxell Puig, «són superar les xifres de visitants de l’última edició abans de la pandèmia, la del 2019, la del 25è aniversari, en la qual hi va haver gairebé 153.000 assistents». L’any passat, encara en pandèmia, es va arribar als 122.000 visitants.

De motius no en falten per esperar aquestes xifres d’una cita que significarà «la tornada a la normalitat». D’una banda, el festival també canvia d’ubicació, deixa Fira Montjuïc per traslladar-se a tres pavellons de Fira Gran Via l’Hospitalet, on ocuparà la barbaritat de 82.000 metres quadrats. De l’altra, la mangamania que en els últims mesos experimenta el sector, amb rècords de vendes i de títols publicats i un ‘boom’ de lectors, sobretot joves, que s’han llançat des de la pandèmia a consumir manga i anime. 

 

Els convidats

Meritxell Puig i Oriol Estrada, responsable de continguts del saló, han presentat l’avanç de programació, tot i que encara no han revelat noms dels convidats «perquè, tot i que molts estan confirmats al 95%, fins al setembre no ho estaran al 100%, i els japonesos són molt cautelosos. Volen veure com evoluciona l’estiu i estan pendents de possibles ‘tours’ d’autors per Europa». Serà, doncs, en un parell de mesos que es coneixeran els noms de ‘mangakes’, de directors d’anime i altres artistes estrangers, però ja se saben alguns dels dibuixants d’aquí, com Carles Dalmau, Laia López i Sara Lozoya (Madrid, 1996), autora del cartell d’aquesta 28a edició, que s’ha revelat aquest dimarts.

El cartell

«He intentat simbolitzar la il·lusió amb què es viu el saló i el que a mi m’aporta, l’alegria, l’ambient caòtic, el manga i totes les coses tradicionals del Japó fusionant-lo amb elements fantasiosos, amb ‘cosplayers’, el menjar...», ha explicat Lozoya davant el cartell, on un noi i una noia interactuen amb una guineu, un ‘kitsune’ en japonès, animal típic del folklore nipó. 

La nova ubicació a Fira Gran Via, a la qual ara ja arriben les línies 9 i 10 del metro, a més d’autobusos i Ferrocarrils de la Generalitat, oferirà més sales per a presentacions, espais amb gespa i un escenari a l’interior (a recer de les inclemències del temps). Hi tornaran activitats de sempre, amb música, concursos, tallers, cine, espais de gastronomia, xerrades i els esperats anuncis de llicències, i es continuarà parlant de manga en català, pel qual les editorials, com Planeta Manga i Norma ja estan apostant.  

Els joves lectors

El Manga Kids també continuarà, amb activitats per a nens i famílies, però s’estrenarà, a més, una altra secció per als més ‘teens’, és a dir els lectors a partir dels 10 anys i adolescents, que són els que estan ara propiciant més el ‘boom’ del sector i són, recorda Estrada, els lectors del futur que ens interessa conservar.  

Notícies relacionades

Quant a exposicions, per ara se n’ha avançat una sobre la relació del manga amb la gastronomia i una altra sobre els llaços amb els esports. 

Les entrades

Mentre que la comercialització d’estands i expositors comença ara, per a les entrades caldrà esperar a finals de mes. Que hi hagi temps fins al desembre evitarà, segons Puig, el que va passar en l’últim Manga Barcelona, que a causa de la incertesa provocada per la pandèmia no es van poder treure a la venda fins un parell de setmanes abans de l’inici del saló, i això va provocar una allau de demanda d’entrades, que es van esgotar de seguida i molts fans se’n van quedar sense. A més, aquesta vegada sense restriccions d’aforament per la covid, hi haurà més entrades disponibles. En les tres edicions anteriors, que es posaven a la venda l’estiu anterior, també s’arribava al saló amb les entrades esgotades, ha recordat la directora.