Actuació al Liceu

Dudamel i Camarena s’enfronten a ‘La flauta màgica’ de Mozart per primera vegada

  • El director veneçolà liderarà orquestra i cor i el tenor mexicà debutarà com a Tamino en una producció de David McVicar estrenada a Londres el 2003

Dudamel i Camarena s’enfronten a ‘La flauta màgica’ de Mozart per primera vegada

Bill Cooper

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El director veneçolà Gustavo Dudamel i el tenor mexicà Javier Camarena debuten a ‘La flauta màgica’ de Mozart al Liceu dilluns amb una producció de la Royal Opera House de David McVicar estrenada el 2003, amb aire de conte, molt fidel a l’original. Per a tots dos el repte és gran. Dudamel ha esperat a superar els 40 per afrontar-lo. «Claudio Abbado, que va ser un gran mestre, va esperar al final de la seva vida per dirigir ‘La flauta màgica’», ha recordat. «Tot depèn de la teva etapa vital i artística. En aquest moment em sento al principi de la maduresa», ha afirmat Dudamel, que arriba a Barcelona després de culminar la seva primera temporada com a director de l’Òpera de París.

L’aclamat mestre dirigirà totes les funcions menys les del 27 de juliol i 1 de juliol, que comptaran a la fossa amb el director xilè Paolo Bortolameolli, que treballa com a associat de la Filharmònica de Los Angeles, l’orquestra de Dudamel als EUA.

«En aquest moment em sento al principi de la maduresa»

Dudamel

Per a Camarena, no ha sigut fàcil deixar el bel canto per endinsar-se en una òpera de maduresa de Mozart en alemany, idioma que ha hagut d’estudiar a consciència. «És una manera de cantar molt diferent. Nosaltres ens recolzem en les vocals al parlar, l’alemany ho fa en les consonants, i això costa d’assimilar», comenta el tenor, que aviat s’instal·larà a viure a Espanya, a Màlaga concretament. El rol, afegeix, arriba en el moment idoni. «La veu és on jo volia per cantar Tamino».

Deixar la zona de confort

Des de fa 10 anys el Liceu li ha ofert nou repertori. Al seu escenari va debutar en òperes com ‘Maria Stuart’ o ‘I puritani’. «A diferència d’altres personatges, el de Tamino és molt heroic. Requereix una projecció vocal diferent i un acostament diferent, una cosa molt interessant i constructiva perquè els artistes quan ens encasellem deixem de créixer. Agraeixo l’oportunitat que el Liceu em dona per continuar aprenent amb aquest rol».

«Els artistes quan ens encasellem deixem de créixer»

Camarena

La soprano Lucy Crowe, que debuta al Liceu, interpreta Pamina, la bonica i innocent princesa a qui salva Tamino i de la qual s’enamora en aquesta faula sobre el bé i el mal, la llum i la foscor, que McVicar plasma amb una posada en escena sense projeccions, d’una forma bastant tradicional tot i que amb algun cop d’efecte.

Música il·lustrada

Creada per Mozart el 1791, l’últim any de vida del famós compositor, ‘La flauta màgica’ va ser una obra revolucionària que va reflectir les idees de la il·lustració. «És una obra avantguardista perquè en aquella època donar veu a les dones era una cosa inaudita. Demostra com d’avançat era Mozart. A l’obra demana abandonar l’estupidesa i els vells hàbits i donar pas a la saviesa i a la joventut. Tamino representa això últim: es planta davant una societat que no volia donar veu als joves i ni a les dones», destaca Angelo Smimmo, ajudant de McVicar, responsable de la reposició d’aquest muntatge, que arriba per primera vegada al Liceu.

Notícies relacionades

El missatge de l’obra és necessari, opina. «En té prou de veure el que passa als EUA, on un grup d’homes blancs prenen decisions que afectaran la vida de moltes dones», assenyala amb referència a l’avortament. I també per la situació a Anglaterra, el seu país, «on un grup d’homes d’edat avançada de l’‘establishment’ prenen decisions, com el Brexit, que afectaran moltes generacions».

Les 10 funcions previstes començaran dilluns vinent i acabaran el 2 de juliol. Hi haurà dos repartiments. El primer, més internacional, es completa amb Thomas Oliemans (Papageno), Kathryn Lewek (Reina de la Nit) i Matthias Goerne (Orador). En el segon, amb un repartiment més espanyol, hi ha Julien Behr (Tamino), Joan Martín-Royo (Papagueno), Serena Sáenz (Pamina), Sara Blanch (Reina de la Nit) i Pau Armengol (Orador). Mercedes Gancedo (Papagena), Roger Padullés (Monostatos) i Stephen Milling (Sarastro) cantaran en totes les funcions.