Un dret en perill

Avortament als EUA: ¿I ara què?

  • Dones, proveïdors de serveis mèdics, activistes i polítics de tot l’espectre es preparen per al nou escenari que s’obrirà amb la sentència ferma del Suprem

  • 13 estats controlats pels republicans il·legalitzaran la interrupció de l’embaràs i 13 més compten amb lleis o esmenes preparades per accelerar la prohibició total o gairebé

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les plaques tectòniques de l’avortament se sacsegen als Estats Units. Tot i que la protecció constitucional del dret segueix vigent mentre no hi hagi sentència en ferm del Tribunal Suprem, l’esborrany filtrat dilluns amb l’opinió de la majoria conservadora eliminant aquesta protecció i tornant la regulació exclusivament als estats ha acostat ja una nova realitat. I per a aquest nou món, que en molts casos representa una tornada al passat, es preparen dones, proveïdors de serveis mèdics, activistes i polítics de tot l’espectre.

El primer impacte de la gairebé segura revocació de Roe v. Wade i Casey, les dues sentències del 1973 i 1992 que en aquestes cinc dècades han protegit el dret, es viurà en 13 estats controlats per republicans que ja tenen aprovades lleis que, immediatament després de la decisió del Suprem, il·legalitzaran l’avortament als seus territoris. Segons dades de l’Institut Guttmacher, en 13 estats conservadors més hi ha lleis o esmenes preparades que també accelerarien la il·legalització total o gairebé. Les clíniques que practiquen allà interrupcions de l’embaràs començarien a tancar en els dies següents després d’una sentència del Suprem, mentre que en d’altres el procés portaria mesos.

A l’altre costat de l’equació, 16 estats progressistes i el districte de Colúmbia tenen normes que protegeixen el dret a l’avortament. Alguns d’aquests estats controlats per demòcrates han estat preparant-se per obrir clíniques a prop d’estats limítrofs conservadors. També han fet esforços per assegurar finançament que ajudi les dones dels estats restrictius a accedir a avortaments segurs. Oregon, per exemple, ha reservat 15 milions de dòlars per assistir a aquestes pacients. L’estat, segons dades de l’Institut Guttmacher, podria veure augmentar un 243% el nombre de dones per a qui els seus proveïdors d’avortament serien els més pròxims.

Cop a joves, pobres i de minories

Els fons governamentals o els que recapten organitzacions civils seran fonamentals per assistir les dones que necessiten interrompre el seu embaràs en estats on deixaria de ser possible. Segons dades de Guttmacher, la majoria dels que necessiten un avortament als EUA són dones joves (d’uns 20 anys), solteres, amb almenys un fill ja, de baixos ingressos i, desproporcionadament, negres (el 13% de la població però que reben el 33% dels avortaments). Per a moltes, per condicions econòmiques, laborals i socials, no seria ni tan sols possible viatjar a altres estats.

Càlculs i anàlisis realitzades fins ara estimen que el nombre d’avortaments amb les il·legalitzacions als EUA es reduiria un 14%. En el cas recent de Texas, on es va implementar una prohibició parcial (amb l’aval del Suprem conservador), la reducció dels avortaments quirúrgics va ser del 50% però la total va ser només del 10%, en bona mesura perquè més dones van viatjar a altres estats o van ordenar píndoles abortives.

Les píndoles, nou front de batalla

Aquestes píndoles, amb les quals segons dades de l’institut Guttmacher es van realitzar el 2020 el 54% dels avortaments als EUA (23% més que el 2014), s’havien convertit ja en l’últim front de batalla en les guerres de l’avortament des que l’any passat l’Administració del Medicament (FDA) va relaxar les normes per accedir-hi. Anticipant la decisió del Suprem, en diversos estats conservadors s’ha estat promulgant o preparant legislació que criminalitza i dificulta l’accés a les pastilles. 19 estats ja prohibeixen que es receptin per via de telemedicina o que s’entreguin per correu. Mentrestant, estats governats per demòcrates miren de garantir l’accés i protegir els que les facilitin a dones.

Notícies relacionades

A més de ser a nivell estatal, la decisió del Suprem accelerarà també els esforços legislatius tant de demòcrates com de republicans per intentar solidificar les seves posicions en el Congrés a Washington. El líder de la majoria en el Senat, Chuck Schumer, ha promès un vot per intentar avançar legislació. Amb només 50 escons, el filibusterque l’obligaria a tenir 60 vots en vigor i l’oposició reconfirmada aquest dimarts del demòcrata moderat Joe Manchin a revocar el filibusterisme, seria un mer vot simbòlic. Tampoc els republicans tenen ara, en minoria, vots per fer avançar legislació restrictiva. Tot i que recuperessin el control de les cambres al novembre i poguessin fer-ho xocarien, almenys fins al 2024, amb el mur del veto segur de Joe Biden a la Casa Blanca.

Amb Polònia, Nicaragua i El Salvador

La sentència que s’espera del Suprem posaria els EUA en companyia de Polònia, El Salvador i Nicaragua com els únics països que, des del 1994, han restringit l’accés a l’avortament en lloc d’ampliar-lo, una cosa que han fet 54 nacions segons dades del Centre per a Drets Reproductius. Diversos estats dels EUA s’alinearien amb els 66 països que prohibeixen l’avortament o el permeten només quan la vida de la mare està en perill, on resideixen prop d’un quart de les dones del món en edat reproductiva.