Després de tres anys d’inactivitat

José Tomás torna demà a torejar envoltat d’una expectació desbordant

El torero actuarà a Jaén en la lídia de quatre toros de Victoriano del Río, Juan Pedro Domecq i Álvaro Núñez

El municipi calcula que recaptarà un retorn econòmic de tres milions d’euros amb la cursa

José Tomás torna demà a torejar envoltat d’una expectació desbordant

J.CASARES/EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El torero madrileny José Tomás tornarà demà a fer la passejada, després de tres anys d’inactivitat, a la plaça de toros de Jaén, envoltat d’una desbordant expectació que ha esgotat des de fa setmanes les localitats i les reserves hoteleres a la ciutat andalusa.

El torero de Galapagar, de 46 anys d’edat, actuarà en solitari en la lídia de només quatre toros, de Victoriano del Río, Juan Pedro Domecq i Álvaro Núñez, en la que serà la seva tornada a les arenes després de la seva última aparició, que data del 22 de juny del 2019 a la plaça de toros de Granada.

El regidor de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Jaén, José Manuel Higueras, calcula que aquesta corrida de toros provocarà un «retorn econòmic de tres milions d’euros a la capital i la seva àrea metropolitana» gràcies a l’arribada de milers d’aficionats atrets per la pura i impactant manera de torejar del madrileny, al qual la pandèmia de covid va impedir complir els dos compromisos adquirits el 2020 a la plaça francesa de Nimes.

Des que va reaparèixer el 2012, després de la gravíssima cornada que el toro «Navegante» li va inferir un any abans a la plaça mexicana d’Aguascalientes i el va tenir a punt de morir, les actuacions de José Tomás s’han espaiat molt en el temps, i s’han convertit en autèntics esdeveniments als quals «peregrinen» els seus milers de seguidors.

En aquest sentit, aficionats de França, Anglaterra, Mèxic, Itàlia, Portugal o els Estats Units s’han desplaçat fins a Jaén per assistir a la primera de les dues curses que, de moment, té anunciades José Tomás, ja que també farà la passejada en solitari el 7 d’agost a Alacant, on les entrades es van esgotar mitja hora després de sortir a la venda a internet.

La de demà serà la primera actuació vestit de llums del torero madrileny a la plaça de l’Alameda de Jaén, que compta amb un aforament de 10.500 localitats i que viurà així un dels grans esdeveniments ocorreguts a la seva arena des de la seva inauguració el 18 d’octubre del 1960.

El més famós va ser el que va tenir lloc el 13 de juny de 1971, fa just 51 anys, quan el festeig nocturn que anunciava El Cordobés, El Viti i José Fuentes, amb toros de Carlos Núñez, va ser televisat via satèl·lit a diversos països, per la qual cosa va ser qualificada com la «Corrida Mundial del Segle».

Notícies relacionades

Un dels llocs on van poder veure torejar aquell dia el popularíssim Manuel Benítez va ser en el novaiorquès Madison Square Garden, en quatre pantalles gegants perquè milers de persones poguessin seguir el desenvolupament d’un festeig que es va saldar amb el tall de nou orelles i dues cues.

Més recentment, en concret el 16 d’octubre de 1999, Antonio Chenel «Antoñete» va fer en aquesta mateixa plaça de Jaén, quan comptava ja 67 anys d’edat, una memorable feina al toro «Caradura», de Victoriano del Río, la mateixa divisa que lluirà un dels exemplars apartats per a José Tomás en el festeig de demà, on una localitat de tendal sota l’ombra arriba a un preu de 143 euros.

Temes:

Toros