Als 86 anys

Mor Joaquín Bernadó, el torero català més important de la història

La seva retirada de les arenes es va produir el 24 de setembre de 1983 anunciant-se com a únic espasa a la Monumental barcelonina

Mor Joaquín Bernadó, el torero català més important de la història
1
Es llegeix en minuts
EFE

Joaquín Bernadó, considerat el torero català més important de la història, ha mort a Madrid als 86 anys a causa d’una llarga malaltia, segons han informat a Efe fonts pròximes.

Nascut a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) el 13 d’agost de 1935, Bernadó va voler ser torero gràcies a l’afició dels seus pares, que ja de petit el portaven als toros a la Monumental de Barcelona, i respirava, a més, l’ambient taurí que hi havia a mitjans del segle passat, sobretot al barri del Raval.

Va debutar de ‘novillero’ a l’antiga plaça de Carabanchel, a Madrid, el 25 d’abril de 1953, i des d’aleshores fins que va prendre l’alternativa va agafar molt ambient a la seva Barcelona natal, on es va anunciar en nombroses ocasions amb l’ídol de l’afició local, José Borrero ‘Chamaco’, amb qui va protagonitzar una exitosa dupla.

Es va doctorar com a matador de toros el 4 de març de 1956 a Castelló, amb Antonio Bienvenida i Julio Aparicio, de padrí i testimoni, respectivament.

Elegant i de tall fi

Destre elegant i de tall fi, Bernadó va ser un torero molt estimat tant a la seva Barcelona natal, on va torejar prop de 250 tardes, com a Madrid i també a Llatinoamèrica, sobretot a Mèxic, on va arribar a ser l’espasa espanyol amb més ‘paseíllos’ trenats, a Colòmbia i al Perú.

La seva retirada de les arenes es va produir el 24 de setembre de 1983 anunciant-se com a únic espasa a la Monumental barcelonina, tot i que el 18 de maig de 1990 va tornar a vestir-se de torero durant el cicle de San Isidro i tres anys més tard va participar del festival Homenatge a la Tercera Edat, de l’Imserso, celebrat també a la Monumental madrilenya.

Notícies relacionades

Una vegada apartat de les arenes definitivament va començar a treballar com a professor de l’Escola Taurina Marcial Lalanda de Madrid, on va exercir la seva activitat docent durant molts anys, i també va ser una de les veus de les retransmissions taurines de Telemadrid fins a la seva retirada, fa aproximadament un lustre.

Des d’aleshores va adoptar una vida tranquil·la a la localitat de Canencia de la Sierra (Madrid), on era molt estimat i on fins i tot li van fer un festival taurí en el seu honor.

Temes:

Toros Obituaris