Documental

L’homenatge als Foo Fighters del grup de rock més gran del món

  • El cicle Docs del Mes estrena ‘Rock per mil’, un emocionant documental que relata el naixement de Rockin’ 1000, una banda amb 350 guitarristes i 250 bateries

L’homenatge als Foo Fighters del grup de rock més gran del món
5
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mai és fàcil la convivència de dos guitarristes dins d’un grup de rock. I tres ja són un malson. A la banda Rockin’ 1000 no hi ha dos ni tres guitarristes, sinó 350. També hi ha 250 bateries, 150 baixistes i 250 cantants. I, ocasionalment, desenes de teclistes, violinistes i fins i tot gaiters. Rockin’ 1000 és el grup de rock més gran que mai ha trepitjat un escenari. I tot va sorgir del desig d’un biòleg marí de veure els Foo Fighters actuar a la seva ciutat, Cesena, al nord d’Itàlia. La història, bastant increïble, del naixement i consolidació d’aquesta banda mastodòntica es relata en el documental ‘Rock per mil’ (‘We are the Thousand’), que aquest mes s’estrena en el cicle Docs del Mes (i, a partir de divendres, a la plataforma Filmin).

Fabio Zaffagnini és un d’aquests tipus que tenen un particular do per enrolar altra gent en les seves fantasies, per boges que semblin. Quan va anunciar als seus amics que havia ideat un pla delirant per fer que els Foo Fighters actuessin a Cesena, una localitat de 96.000 habitants, va rebre al principi les previsibles mirades de simpatia i escepticisme, però el seu entusiasme va acabar contagiant tot el seu entorn i més enllà: la idea era reunir una banda de mil músics per interpretar en directe una cançó dels Foo Fighters (‘Learn to fly’) i gravar un videoclip que cridés l’atenció de Dave Grohl i els seus. ¿Mil aficionats al rock (no músics de la filharmònica, compte) tocant una cançó en perfecta sincronia sense barallar-se pel volum o l’afinació? No ho veig, Fabio.

Però el Fabio sí que ho va veure. Va muntar una campanya a internet per reclutar músics i recaptar diners i va convèncer un munt de gent que aquell disbarat era possible. Entre els quals, la seva amiga Anita Rivaroli, estudiant de cine, a la qual va encarregar la realització del videoclip que havia de commoure els Foo Fighters. «Vaig ser una de les primeres persones a les quals va parlar d’aquesta idea boja –explica Rivaroli–. Jo no tenia gaire experiència com a directora, així que organitzar un equip de càmeres per filmar 1.000 músics en una extensió de terreny equivalent a un camp de futbol em semblava un desafiament massa ambiciós. Tot i així, com tants d’altres, em vaig deixar arrossegar. Poques setmanes abans de la gravació, vaig decidir que no volia simplement filmar l’actuació, sinó explicar la història de tota aquesta gent que va acudir a la crida de Fabio, a qui ni tan sols coneixien, i que es va unir per ajudar-lo a fer realitat el seu somni».

De 8 a 60 anys

Així va néixer la idea per al documental ‘Rock per mil’. A partir d’allà, davant les càmers de Rivaroli van passar moltes coses: centenars d’aficionats a la música de tot Itàlia, des de nens de vuit anys fins a executius de més de 60, es van ajuntar al Parc Ippodromo de Cesena el 26 de juliol del 2015 i, sota la direcció musical de l’esforçat Marco Sabiu (que va fer instal·lar un semàfor perquè funcionés com una claqueta lluminosa), van gravar una titànica versió de ‘Learn to fly’; el vídeo de la cançó, penjat a Youtube per tal d’arribar a un milió de visites, va multiplicar en pocs dies aquesta xifra per 10 (avui va pels 60 milions); Dave Grohl va convidar Fabio a assistir a un concert dels Foo Fighters a Walla Walla, una petita ciutat de l’Estat de Washington, i, finalment, el 3 de novembre del 2015, la banda nord-americana va actuar al pavelló Carisport de Cesena.

«Veure’us a tots cantant la nostra cançó va ser el moment més gran de la meva vida. Ens vau atrapar i havíem de venir», va assegurar aquella nit Dave Grohl abans de començar el concert amb, no podia ser de cap altra manera, ‘Learn to fly’, en un moment màgic que hauria pogut ser un meravellós tancament per al documental. Però Anita Rivaroli tenia clar que la història que estava explicant no era la d’un grup gaire famós que visita una modesta població, sinó una altra cosa una mica diferent: «Volia investigar aquest superpoder que té la música per unir persones molt diferents entre si i fer que juntes facin coses que semblen inimaginables –assenyala la directora de ‘Rock per mil’–. Això és el veritablement extraordinari».

Una cosa semblant devien pensar els components d’aquella banda mil·lenària que es va ajuntar un dia al Parc Ippodromo. L’emoció, la satisfacció i la felicitat que els va reportar aquell assoliment col·lectiu anava molt més enllà de poder veure en directe els Foo Fighters, de manera que van buscar la manera de donar-li continuïtat. I, amb l’ajuda de Fabio i el seu equip, van trobar un camí: quan es va complir el primer aniversari de la gravació del videoclip de ‘Learn to fly’, Rockin’ 1000, la banda de rock més gran del món, va oferir el seu primer concert al camp de futbol de l’R. C. Cesena (avui rebatejat com a Cesena Football Club).

Comunitat i participació

Notícies relacionades

És allà, amb les primeres notes d’una monumental versió del ‘Bitter Sweet Symphony’ de The Verve, on Rivaroli decideix donar per acabada la pel·lícula. Però la història va seguir. Alimentada amb la passió de cada un dels seus moltíssims (i canviants) membres, Rockin’ 1000 ha actuat en els últims anys en ciutats com Florència, París, Frankfurt i Milà i, després d’un parèntesi obligat per la pandèmia, es manté com una tropa activa a l’espera de noves conquistes. «Rockin’ 100 és un rar exemple de com, a partir d’una bona idea exempta d’ambicions personals o interessos econòmics, es pot generar comunitat i participació», apunta Rivaroli.

L’estrena de ‘Rock per mil’ a Espanya (el dijous 7 d’abril, a les 19.30 hores, hi haurà una projecció als cines Girona de Barcelona seguida per un col·loqui amb Anita Rivaroli i Fabio Zaffagnini) es produeix poc després que la sobtada mort de Taylor Hawkins, el bateria dels Foo Fighters, hagi sumit en la consternació els fans del grup. I també, per descomptat, el personal de Rockin’ 1000. «Encara estem sobresaltats –assegura la directora del documental–. Taylor era un músic amb molt talent i una persona increïblement enèrgica. El trobarem molt a faltar, però la seva música seguirà amb nosaltres». El poder de la música, una vegada més.